Opet cure podaci društvenih mreža?

Da li je došlo vrijeme da se briše nalog? I taman kad čovjek pomisli da gore ne može, opet se desi veliko curenje ličnih podataka korisnika društvenih mreža

Već smo pisali, ne tako davno, o historijskom curenju privatnih podataka vlasnika naloga elektronske pošte, poznato pod nazivom Collection #1, tokom kojeg je stavljeno u javnost preko 773 miliona elektronskih adresa, sve sa pratećim podacima u vidu važećih lozinki.
Kako se Zemlja okreće, tako se izgleda i historija ponavlja.
Ilustracija © techeconomy.ng
UpGuard Inc. je australska firma za pokretanje cyber-sigurnosti koju su osnovali Alan Sharp-Paul, Leo Venegas i Mike Baukes, trenutno sa sjedištem u Mountain Viewu u Kaliforniji. Firma pruža proizvode i usluge koji bi trebale da pomognu tvrtkama da uspostave sigurno konfigurirane sisteme i osiguraju se od prekida i napada. Od 2018. godine tvrtka zapošljava skoro 50 radnika.
Platforma Cyber Resilience Upguarda određuje faktore rizika neke tvrtke za cyber sigurnost skeniranjem internih i eksternih računarskih sistem. Platforma automatski skenira svaki server, aplikaciju, mrežu i mobilne uređaje u IT okruženju, nakon toga kontinuirano procjenjuje sigurnosne propuste i druge aspekte.
Dakle, UpGuard Inc. je objavila, prema pisanju Reutersa, da su njeni stručnjaci pronašli, vjerovali ili ne, na cloud serverima firme Amazon ogromnu količinu podataka koja je na neki način “procurila” sa popularne društvene mreže Facebook! Kako se čini u prvi mah, ovaj sigurnosni propust se desio slično kao i ranije, u slučaju sa Cambridge Analytics, kada je trećim firmama dato pravo da se posluže analizama podataka korisnika u svojstvu testiranja i analize.
Sada se navodno radilo o izvjesnoj meksičkoj medijskoj kući koja je “potpomognuta” Facebook aplikaciji “skrivila” odliv podataka od čak 540 miliona Facebook korisnika, te ostavljeni na milost i nemilost na spomenutom Amazonovom serveru.
U izvještaju se kaže da su ti podaci bili javno dostupni bilo kome i u ovom momentu se ne može reći sa sigurnošću da li ih je neko preuzimao, koristio ili obrađivao na bilo koji način.
Stručnjaci UpGuarda kažu da je baza podataka sadržavala podatke of Fb korisnicima, njihovi kontaktima, lozinkama, komentarima, e-mail adresama, sklonostima i ostalim aktivnostima koje svakom stoje na raspolaganju na ovoj društvenoj mreži! Sama baza je velika 146 GB, dok se u Facebookovoj aplikaciji At the Pool nalazilo “samo” 22 hiljade lozinki.
Dobra vijest je da su zajedničkim dogovorom Amazona i Facebooka uklonjeni ovi podaci sa servera, no ostaje sada pitanje da li je neko imao od toga i koristi.
Da bude tužnije, UpGuard je ovu bazu uočio početkom ove godine, a tek neki dan je Amazon osigurao zabranu pristupa toj lokaciji gdje su se nalazili sporni podaci.

Ilustracija © Anadolu Agency
Sad se postavlja pitanje da li čovjek uopće treba, nakon svih tih propusta, imati nalog na bilo kojoj društvenoj mreži, jer se ovakvi propusti dešavaju previše često i u velikom obimu da bi običan čovjek olako prešao preko njih.
Ukoliko ne možete bez neke društvene mreže i drugih servisa na internetu onda je možda najbolje što možete činiti česta promjena lozinki, pa ako dođe do curenja podataka bar lopovi neće moći direktno koristiti vaš nalog, ali ako su procurili i ostali podaci, onda taj vrsta zaštite neće imati nekog značaja.
Svakako najsigurniji lijek za to je uklanjanje profila i provođenje vremena koje ste bacali na gledanje zidova i brojanje lajkova u druženju sa obitelji, prijateljima i rodbinom, te šetnji na čistom zraku, dok ga još ima.
Analizirajući stanje socijalizacije današnjeg čovjeka sa ovih prostora čini se da smo zahvaljujući društvenim mrežama se još više otuđili i udaljili jedni od drugih, čista suprotnost ideji same društvene mreže.
Kao i obično, svako za sebe odlučuje, svako za sebe podnosi posljedice. Nema tu ni neke dobre ni loše odluke, postoji samo odluka i život sa njenim posljedicama.
Pratite nas:
20
Facebook
Twitter