Kanguru USB 3.0 flash drive sa fizičkom zaštitom od snimanja

Nekad diskete, a danas USB “stikovi” su među najvećim “krivcima” za širenje virusa, namjerno ili ne, ali srećom, postoji rješenje i za te stvari

Vjerovatno je najbolja zaštita od virusa da se koristi originalni softver, licenciran, izbjegavanje posjeta sumnjivim web lokacijama, kao i izbjegavanje da se na raznim web lokacijama preuzima (downloaduje) sve što se tamo nudi, često pod napomenom “free”. I recimo da ste vi takva osoba, ali nemate štampač. Morate otići do druga, fotokopirnice ili neko drugo javno mesto da isprintate kojih 5-10 ili više listova. Snimite svoje umotvorine na USb stik i odete na jednu od tih lokacija. Odradite posao, vratite se kući, umetnete USB stik nazad u svoj računar i – imate kino! Na svom USB stiku ste donijeli manje ili više opasni virus koji je pričinio štetu! Grdite sami sebe što vam je bilo teško da sve to pošaljete e-mailom ili snimite na CD i odatle štampate, ali sad je kasno. Slijedi mukotrpno rješavanje napasti i spašavanje onog što se spasiti može. Nekad vrlo malo, nekad sve, a nekad – ništa!
Virusi u raznoj formi su svuda oko nas, i nije uopće pitanje hoće li nas neki zakačiti, već kad će se to desiti i šta možete učiniti protiv toga. Ako imate čist računar, uredno ažuriran neki free ili još bolje, komercijalni antvirusni program, trebalo bi da ste bezbjedni. Ali šta kad trebate podatke odnijeti na drugi računar, a da pri tom ne nastradate?
Rješenje, jeftino i efikasno je dato u vidu USB stika sa hardverskom zaštitom. Na našem tržištu nisam imao priliku vidjeti tako nešto i bio sam prijatno iznenađen kad sam prije par godina dobio jedan na poklon USB 2.0 njemačkog proizvođača Trekstor, kapaciteta 2 GB, sa tim  mehanizmom!
Danas je komunikacija sa periferijom orijantisana na USB 3.x standard koji nudi veće brzine, pa sam i ja tako nezadovoljan malim kapacitetom postojećeg stika pošao u potragu za većim modelom sa ovim standardom. Potraga u poznatim lokacijama nije dala uspjeha pa sam se okrenuo inostranstvu. Ne, nije baš ni eBay svemogući, i činilo se da u svojoj potrazi tražim nemoguće stvari. Neki od ranijih proizvođača sa ovom vrstom mehanizma su bili: Hama, Imation (poznat još sa disketama), Kanguru, PQI, Trekstor, Ritek i Buffalo, i rješenje je bilo prekopavanje online trgovina “raspoloženih” da robu šalju na Balkan.
Izbor je pao na Kanguru, jer je sa stranice proizvođača bilo moguće obaviti i kupovinu kod njihovih distributera, i ja sam odabrao Francusku, naišlo mi tako.
Kanguru Solutions
Za ovu američku tvrtku se kaže da je vodeća firma u pružanju sigurnosnih USB hardverski šifriranih rješenja, kvalitetnom prijenosnom pohranjivanju podataka, opremi za umnožavanje i drugim srodnim uslugama. Vlasnici su nekoliko certifikata koje redovno proširuju i nadograđuju, što bi trebalo biti garancija za dugotrajnost, pouzdanost i konačan kvalitet. Među njihovim klijentima su vlada, vojska, financijske i energetske korporacije, i mnogi drugi koji čine kičmu neke države. Centrala im je u gradu Millis, savezna država Massachusetts, SAD.
USB stikovi (USB flash drive)
Model FlashBlu30 sa USB 3.0 priključkom
Kanguru za male klijente, poput mene ili vas, nudi 3 linije ovih proizvoda:
– FlashTrust
– SS3
– FlashBlu30
i sve tri linije nude fizičku (hardversku) zaštitu od namjernog ili nenamjernog pisanja po USB stiku. Kako to funkcioniše?
Na užoj, bočnoj, strani stika nalazi se mikroprekidač koji ima dva položaja: otključan ili zaključan. Kad je zaštita aktivirana pomjeranjem spomenutog mikroprekidača USB stik se može samo čitati, dok u situaciji kad je mikroprekidač u položaju “otključan” može se i pisati i čitati sadržaj USB stika. Lako i jednostavno, kao nekad onaj klizač na “birivaktila” disketama od 3.5”.
FlashBlu30
Pakovanje u kojem stiže USB stick

Ovaj model slovi kao visokodjelotvorni flash pogon koji objedinjava veliku brzinu uz sigurnu mobilnost. Trenutno važi kao jedan od najbržih takvih proizvoda na tržištu sa brzinom prijenosa podataka od 400 MB/s i brzinom pisanja do 175 MB/s, što zavisi od kapaciteta izabranog stika (vidi tabelu). Vrlo praktičan mikroprekidač za fizičku zaštitu od upisa omogućava zaštitu od neželjene izmjene sadržaja na stiku. Ovaj model predstavlja nasljednika popularnog FlashBlu 2 ali sa primjenjenom USB 3.0 tehnologijom i istovremeno zadržavanje kompatibilnosti sa 2.0 standardom. Dakle, i na starijim računarima će fino raditi. Dok je stik utaknut u računar možete zaštitnu kapicu staviti na zadnju stranu i tako izbjeći njeno gubljenje. Nije da stik neće raditi bez nje, ali će u svakom slučaju štititi priključak za vrijeme transporta stika po džepovima od prašine i oštećenja.

Neke od najvažnijih značajki ovog modela su:
  • Super Fast USB 3.0
  • Fizički prekidač za zaštitu od pisanja
  • Windows, Mac OS, Linux kompatibilan
  • Kompatibilan s “Ready Boost” sistemom Windows
  • Jednostavno postavljanje bez instalacije upravljačkog programa (drajvera)
  • Aluminijski dizajn visoke čvrstoće
  • Dostupni kapaciteti: 8 GB, 16 GB, 32 GB, 32 GB, 64 GB, 128 GB i 256 GB
  • dostupna kastomizacija (graviranje, prilagođene boje, unaprijed učitani softver, itd.)
Unutrašnjost pakovanja Kanguru FlashBlu30

Proizvod stiže sa 3-godišnjom garancijom, što je danas očekivani vijek garancije računarskih komponenti. Kompaktnih dimenzija, 64 x 18.5 x 9 mm, u aluminijskom kućištu prijatno plave boje stik nije ni premali, da se lako zametne, niti glomazan, pa se lako nosi u džepovima kaputa ili torbice. Vijek zadržavanja podataka je deklarisan na 10 godina, podnosi vrlo ekstremne temperaturne uvjete od -25 do 85 C, tako da boravak u autu ljeti ne bi trebao biti problem za njega.

MODEL FlashBlu30
BROJ MODELA Serija ALK-FB30
KAPACITETI 8 GB, 16 GB, 32 GB, 64 GB, 128 GB, 256 GB
PRIKLJUČAK USB3.0 (održava kompatibilnost s USB2.0)
BRZINA ČITANJA 8GB-64GB = do 200 MB / sec
128GB-256GB = do 400 MB / s
BRZINA PISANJA   8 GB = do 25 MB / s
16 GB = do 45 MB / s
32 GB = do 45 MB / s
64 GB = do 60 MB / s
128 GB -256 GB = do 175 MB / s
CIKLUS PISANJA 10,000 ciklusa pisanja / blok
ZADRŽAVANJE PODATAKA 10 godina ili više
OTPORNOST NA UDARCE 1000G
FUNKCIJA ZAKLJUČAVANJA Fizički prekidač za zaštitu od pisanja
RADNA TEMPERATURA 0 ° C do + 70 ° C
TEMPERATURA SKLADIŠTENJA -25 ° C do + 85 ° C
KOMPATIBILNOST OS-A – Windows 10
– Windows 8
– Windows 7
– Windows XP *
– Windows Vista
– Windows 2008
– MacOS X 10.5+ i novije
– Linux (Kernel 2.4.1 i novije, (mora biti montiran)
TEŽINA 10g
DIMENZIJE 8GB – 64GB: 64mm x 18.5mm x 9mm
128GB – 256GB: 71mm x 27mm x 9mm
GARANCIJA 3 godine
Kome treba ovakav proizvod?
Ja bih rekao – danas svima, no cijena od 32€ sa slanjem za 16 GB model možda nije prihvatljiva za svakog (za oko 15-18 KM kod nas dobijete 16 GB obični USB 3.0 stik), no ako baratate osjetljivim podacima koji ni na koji način ne bi smjeli biti oštećeni, to je mala naknada za iznos potencijalne štete. Moja namjera je da nakon instalacije svježih i licenciranih “pendžera”, upravljačkih programa za sve i svašta u računaru napravim sigurnosnu arhivu (backup) na ovaj USB i ostavim na sigurno mjesto. Ako se kad bude trebao rušiti sistem ili se desi kakva “papazjanija” s računarom, vraćanje računara u život trajaće najduže pola sata, bez svih onih ganjanja CD-ova i kopanja po internetu.
Vi ćete možda imati i druge zamisli s ovim zgodnim gadgetom, do vas je.
Za one kojima brzina prijenosa podataka nije bitan detalj, možete pogledati Trekstor CS kapaciteta 32 GB ali USB 2.0 standarda, takođe sa fizičkom zaštitom po cijeni od 18 € (bez poštarine).
Pratite nas:
20
Facebook
Twitter