Asus Dual GeForce GTX 1660TI OC 6GB grafička kartica

Zahvaljujući našem današnjem zlatnom sponzoru donosimo kraće poređenje novog modela firme Asus sa renomiranim gamerskim modelima koji su još uvijek poželjni od strane prosječnih gamera

Kao što smo već ranije rekli, Asus je iz svojih pogona na police trgovina izbacio 4 modela nove serije GTX 1660:

– ROG Strix
– Asus Dual
– TUF Gaming
– Phoenix

i kako već rekoše u Asusu, predstavljaju znatno poboljšanje perfomansi računara bez probijanja planiranog kućnog budžeta za nabavku opreme. S obzrom da smo imali priliku koristiti renomirani model, legendarni Rog Strix GTX 1060TI OC 6GB, odlučili smo da ta kartica “ukrsti” svoje mačeve sa ovim novim modelom.
Kao što ste mogli već vidjeti u našem članku o svim modelima GTX 1660, mi smo se, osim po perfomansama, vodili i idejom da će to možda biti kartica izbora za sve one korisnike koji uz kupovinu kartice nisu mogli da si priušte i najnovije modele monitora, i zbog toga smo odabrali ovu koja ima čak 3 različita tipa video izlaza. Tako se i nama isplatilo, jer smo osim novih modela upregnuli i monitor Asus VS247 HR, prilično velike dijagonale od 24 inča, pogodan i za igranje i za neki ozbiljniji rad. Ovaj monitor ima 3 vrste izlaza tako da je spajanje ovog monitora odrađeno na bezbolan način originalnim kablom. Za svaki slučaj tu je bio i fin, kvalitetan HDMI kabel oko 1.5 m.
Asus Dual GTX 1660TI OC 6GB DDR6 (koji dug naziv čovječe) nije kartica koja na brzinskoj listi GTX 1660 kartica zauzima neko top mjesto, ali pažljiviji pogled će vam reći da nema neke specijalne razlike između one prve sa liste i ove kartice. Naime, radi se o minornoj razlici u Boost taktu, tako da su pri našem izboru prevagnuli drugi faktori:

– klasične dimenzije kartice koje omogućavaju smještaj u većinu današnjih kućišta, pa i ona manja
– brojnost i raznovrsnost video izlaza
– dva ventilatora umjesto jednog
– cijena
– omjer uloženo/dobijeno

Unutrašnjost kutije

Kartica stiže u kartonskoj kutiji sa tamnosivom pozadinom i nešto drečavo zelene boje na kojoj se ne može vidjeti stvarni izgled kartice nego umjetnička vizija, na osnovu koje možete lako shvatiti zašto je kartica dobila prefiks “dual” – dva ventilatora. Sa zadnje strane kutije se nalazi nekoliko ilustracija kojima Asus pojašnjava njihovu posvećenost kvalitetu izrade, perfomansama, hlađenju, priloženom pratećem softveru, opisi video izlaza i nešto brojki zbog kojih je potencijalnom kupcu nepotrebno da otvara kutiju i razgleda karticu u rukama (što se ne savjetuje i ne dozvoljava u pravilu). Inače, kod kupovine provjerite da li je kutija “zapečaćena” naljepnicom na mjestu otvaranja, kako biste bili sigurni da je niko prije vas nije otvarao i da se radi o zaista tvorničkom pakovanju. Na bočnim stranicama se nalaze već neke viđene informacije o modelu, i ništa drugo posebno. Uostalom, štampa je tako sitna da zaista morate dobro napregnuti oči da pročitate šta je tamo pisac htio poručiti. I mi smo to razgledali tek nakon što smo instalirali karticu i čekali da se posao sa softverom privede se kraju.
Logično bi i bilo da kartice sa ovim GPU standardno imaju 2 ili 3 ventilatora, no – tu su i modeli koji imaju nešto jači Boost clock a imaju samo jedan nešto veći ventilator, doduše smješten u nešto drugačije dizajniran “tunel”, radi bolje efikasnosti. Iako jedan takav model, Phoenix, isto dolazi od strane Asusa, i u čiji kvalitet izrade ne sumnjamo, činilo nam se da bi pri tako nekim opterećenjima karticu bolje hlade dva, nego samo jedan, pa makar i veći ventilator. Naravno, Gigabyteov model Aorus je još bolje hlađen sa 3 vetilatora, značajno većeg Boost clocka (1890 MHz) ali nedostatak raznovrsnosti video izlaza i nešto veća dužina kartice (280 mm) eliminisali su ga iz našeg izbora. A i cijena.
Unutar kutije se nalazi kartica umotana u zaštitnu poluprozirnu antistatik foliju, i smještena u “ladicu” tako da se izbjegne njeno tumbanje pri transportu, a ispod svega toga se nalaze CD sa drajverom i pratećim softverom, plus spomenute mini upute, Speed Setup, za koje morate imati “oko sokolovo”, budući da je sitno štampano, iako hvalimo višejezičnost ovih uputa.
Kartica je širine dva slota, što nije neuobičajeno za GTX-ice (iako ima modela koji širinom potegnu i preko trećeg, kao modeli EVGA GTX 1660 Ti XC Black i EVGA GTX 1660 Ti XC, koji dužinu od samo 190 mm nadoknađuju debljinom u smislu boljeg hlađenja), pa je potrebno da ipak provjerite u svom kućištu da li imate mjesta za tako nešto.
Posebno fin detalj je što Asus na sabirnicu kartice stavlja plastične “korice” od crne plastike koje morate ukloniti prije montaže u utor matične ploče, a od istog materijala se nalaze i “čepovi” na video izlazima, pa ako ne koristite ili ne namjeravate koristiti sve video izlaze možete mirne duše zadržati te zaštite na njima. Sama ugradnja kartice je poprilično laka, iako pažnje nikad dovoljno. Za početak, trebate znati da ova kartica, Dual GTX 1660, koristi dodatno napajanje koje se nalazi sa gornje strane kartice, gotovo na samom kraju, u obliku 8-pinskog konektora, dok je to kod Rog Strix GTX 1060 6-pinski.

Dual GTX1660TI u novoj “kući”

S prednje strane uočava se oveći pomalo robusan crni plastični okvir u čijim otvorima se nalaze ventilatori. Tu su i dvije bijele krivulje koje na neki način simbolizuju da okvir pomaže kanalisanju topline i odvođenje van kućišta, kao neki estetski detalj. S gornje strane na tom okviru se nalazi bijeli natpis Asus i GeForce GTX, i bijela LED dioda koja svijetli kad je kućište pod naponom.
Kad zavirimo ispod onog okvira, uočavamo jedan, vjerovatno aluminijski radijalni radijator crne boje, a u samom središtu je vidljiva bakrena jezgra koja naliježe na GPU kartice. Asus u opisu kartice kaže da je pri dizajnu primjenjena svojevrsna IP5X konstrukcija koja garantuje otpornost na djelovanje prašine koja se vremenom nakupi na lopaticama ventilatora čime se garantuje višegodišnje hlađenje bez pada perfomansi, pregrijavanje zbog zaprljanosti, a usput isti dizajn olakšava samočišćenje lopatica ventilatora, ma šta to značilo. U svakom slučaju, kad dođe vrijeme za čišćenje, onaj okvir ne bi trebao biti neki problem, da se ukloni i kartica propisno ispuše i uklone nakupljene nečistoće.
Osim toga, iz Asusa poručuju da se lemljenje komponenti obavlja u samo jednom prolazu što smanjuje temperaturno opterećenje komponenti i produžava njihov životni vijek. Šlag na sve je 144-časovni “stres test” svake kartice kroz izvođenje vrlo zahtjevnih i kritički nastrojenih testova nakon kojih se može garantovati višegodišnja upotreba bez problema. Valjda je zato garancija od 36 mjeseci dovoljno dobar dokaz?

Video izlazi na Dual GTX1660TI

S čeone strane, zatičemo 4 video izlaza:

 

– 1x DVI-D
– 2x HDMI 2.0b
– 1x DisplayPort 1.4

Sa zadnje strane kartice se nema ko zna šta vidjeti, štampana ploča, sa nizovima lemova, uz odsustvo metalne ploče koja kod nekih modela postoji kao ojačivač konstrukcije kartice i kao dodatno osiguranje kod pregrijavanja. Naravno, to se onda odražava i na masu cijele komponente. Naš model to nema.
Prije nego što umetnete karticu u računar provjerite da li je vaše napajanje “spremno” da primi tu komponentu, a to znači:

– da li napajanje ili napojna jedinicia (eng. PSU) ima taj 8-pinski konektor
– da je “vataža” napojne od graničnih 450 W, ali je bolje da je više, bar 530-630 W, zavisno od toga šta čini ostatak računara. Ovdje to možete provjeriti: računanje potrebne snage napojne jedinice.

Lokacija 8.pinskog konektora

Mi smo u oba slučaja bili sretne ruke. Za ovu priliku smo koristili provjereno Thermaltake Smart SE 530 napajanje, koje je polu-modularnog tipa što se tiče kablova i u svom kompletu sadrži navedeni kabel sa 8-pincem. Doduše, on ne izgleda baš kao “2 reda po 4” pina nego kao kombinacija 6+2 pina, pazeći pri tom kako ćete ostvariti kombinaciju i dobiti 8-pinski konektor. Ako pratite upute napojne i imate oštro oko za detalje, to ne bi trebao biti problem, ali ako imate imalo dvojbe oko toga, odlazak do servisera računarske opreme će vam uštedjeti preznojavanje i eventualnu štetu. Možda je najbolje odnijeti odmah kućište i da se u prodajnom centru sve odradi za vas. Ukoliko imate mogućnosti, pokušajte da računar opremite sa napojnom od 700-730 W, posebno ako imate namjeru da tjerate karticu do njenih limita, planirate neke dalje nadogradnje, a uz to imate 16 GB RAM, 2 tvrda (magnetna) diska, DVD pogon, više USB uređaja koji su priključeni, dva ili više monitora… i nemojte da budu “sake & rake” noname model, već LC-Power, Thermaltake, Corsair i slični, jer kad je kartica opterećena onda prelazi ono nazivno opterećenje na koje se svi “hvatamo”, a odnosi se uglavnom na potrošnju kartice u normalnom načinu rada.
Po uključenju računara nikakva posebna buka “osvježenog” računara se ne razlikuje od vremena kad je u njoj “čučala” prethodna slabija kartica, i slobodno možemo reći da se za ovu karticu u “leer” modu i nezahtjevan rad računara – i ne zna da postoji, sve dok ne zavirite unutra i ugledate da se ventilatori lagano vrte, a bijelo LED svjetlo označava gdje se nalazi onaj 8-pinski konektor.
Iako su “windoze” ( u ovom slučaju MS Windows 7 Pro 64) dovoljno pametne da prepoznaju novu komponentu u kućištu, potrebno je izvršiti instalaciju ne samo upravljačkih programa (drajvera) sa priloženog CD, nego i pratećeg softvera o kojem ćemo kasnije reći nešto. I tu onda nastane mali “problem”: napokon ste instalirali upravljačke programe, računar se neki put restartovao da registruje sve promjene, i onda vas sistem obavijesti da postoje na internetu još svježiji upravljački programi i bum – skoro 700 MB preuzimanja! Ako imate finu konekciju, nikakav problem, ali ako ne – zna biti dosadno. Dakle, za uspješnu instalaciju je potrebno imati i CD i internet konekciju, ali to vjerujem, imate.
Nakon toga, sve ide laganini, glatko i smješkali smo se u sebi gledajući kako se po desktopu računara više ne razliva slika kad neki prozor vučemo mišem amo-tamo, kao kod starijih modela kartica.
Boja je postojana, jasna i čini se da ne zahtijeva upad u Nvidia Settings koji se nalazi u statusnoj traci, pored ikona antivirusnog programa i drugih rezidentnih programa, koje možda imate. Sam ovaj Nvidia kontrolni panel nudi jako mnogo mogućnosti, opcija za podešavanje, ali se ne savjetuje da odmah čeprkate po menijima i podešavate stvari prije nego što karticu ne isprobate u radu. Za početak možete provjeriti verziju upravljačkog programa opcijom System Information (u donjem lijevom uglu), detalje o kartici, kao i softverske komponente upravljačkog programa. Iako to u početku izgleda nepotrebno, u slučaju nekih problema (pad sistema, perfomansi i sl.) možete ovdje najprije provjeriti da li sve “šljaka” a onda tek krenuti u deinstalaciju i instalaciju upravljačkih programa.
Ovaj kontrolni panel je opcije podijelio u 4 segmenta:

– 3D postavke
– prikaz
– stereoskopski 3D prikaz
– video

tako da je namještanje opcija olakšano, pregledno i sa vrlo smanjenom mogućnosti da nešti krivo uradite. Naš inicijalni monitor se preko DVI-D priključka zakucao na rezoluciji 1920 x 1080 px i pri osvježenju slike od 60 Hz i ta frekvencija je jedina raspoloživa sve do rezolucije ispod 1280 x 720 px (jedna od onih koje YouTube “voli”), dok niže od nje nude i osvježavanja od 60, 70 i 75 Hz. Provjerite i dokumentaciju monitora prije nego što se “raspucate” podešavanjima!
Tu su i opcije za kalibraciju boja, rotiranje prikaza, podešavanje desktopa i pozicije, situacije sa više simultano priključenih ekrana i druge.
Maksimalna digitalna rezolucija iznosi ogromnih 7680 x 4320 px (60 Hz), ali to nismo ovom prilikom mogli isprobati.
Dual GTX 1660TI nema mogućnost NVLink ili Crossfire povezivanja više kartica, tako da ćete morati zaboraviti na tu mogućnost.

Softver

Na priloženom CD-u se, osim upravljačkog programa, nalazi i nešto dodatnog softvera. Izdvojili bi tu najprije Asus GPU Tweak II, uslužni program kojim prilagođavate karticu prema svojim potrebama, zavisno od toga što želite raditi. Omogućuava vam, pored ostalog, podešavanje kritičnih parametara, uključujući GPU takt jezgre, frekvenciju memorije i postavke napona, s mogućnošću praćenja svega u realnom vremenu putem prilagodljivog prikaza na zaslonu. Napredna kontrola ventilatora također je uključena zajedno s mnogim drugim značajkama koje će vam pomoći da najbolje iskoristite svoju grafičku karticu.
Drugi komad softvera vrijedan naše pažnje je xSplit. xSplit nudi vrhunsko iskustvo prijenosa vaših doživljaja tokom igranja i druge napredne značajke. Da ne bude zabune, ovaj program košta skoro stotinjak američkih dolara po godini i omogućava par zanimljivih mogućnosti: pokrenete xSplit Gamecaster i omiljenu igru. nakon toga kombinacijom tastera Ctrl+Tab pokrećete preklapanje u igri pri čemu možete da izaberete da li ćete da “strimujete” vaše doživljajje iz igre ili ćete to snimiti na tvrdi disk u obliku video-zapisa. I sve to klikom na dugme! Namjenski hardverski enkoder GTX 1660 TI donosi 15% poboljšanu djelotvornost u odnosu na prethodne generacije grafičkih kartica i optimiziran je za poznati Open Broadcaster Software (OBS), alat skoro svih “jutjubera”.

©xSplit

Pored toga, xSplit omogućava i određenu dozu kreativnosti: možete dodati zaštitni logo vašeg klana, video kanala ili postaviti igru na prikaz preko cijelog ekrana. Tu je i mogućnost dodatnih napomena za vrijeme igranja čijom primjenom možete grafički pokazati svojim pratiocima na video kanalu šta namjeravate uraditi, ili da obrate pažnju na neki detalj.
Express Video Editor (u beta fazi) omogućava da sastavite ili uredite svoje snimke na jednostavan način, slično kao u nekom jednostavnijem video editoru. Pri tom imate vremensku liniju na koju dodajete video isječke, koje onda aranžirate po svom nahođenju uz pomoć priloženih alata.
Ovaj uslužni program se nudi kao 14-dnevna premium verzija, odnosno imate mogućnost besplatne jednogodišnje premium licence ali pod uslovima koji se navode u EULA, i zavisno od modela kartice koji ste kupili, pa te detalje možete pogledati na službenim stranicama Asusa i vezano uz xSplit aplikaciju.
wtfast je neka vrsta servisa koja se privremeno besplatno nudi kupcima Asus kartica u vidu polugodišnje usluge korišćenja wtfast Private network što bi trebalo smanjiti ili gotovo posve ukloniti dosadni ping za glatko izvođenje online igara, kako kažu, smanji se ping do 60%, dok se stabilnost konekcije povećava za čak 90%. Usluga se inače cijeni na skoro 60 američkih dolara. Za wtfast Private network se navodi da raspolaže bibliotekom od 1000 online naslova, plus statistiku u realnom vremenu.
Posljednja u nizu aplikacija je Quantumcloud, za koju kažu da može “zaraditi” (otplatiti?) karticu u vrijeme kad vam kartica nije neophodna i možete je iznajmiti da radi poslove koji ponajviše liče na rudarenje onih kripto-valuta, znate ono: bitcoin i slične trice. Pametni znaju da je vrijeme rudarenja ovih kripto-valuta već iza nas, ali eto, ako neko ipak želi da se oproba u tome, eto aplikacije koja će vam pokušati pomoći da to isprobate u svojoj režiji. Mi nismo probali, nije nam to bio prioritet ni ideja kako upotrijebiti ovu karticu, pa vam ne možemo dati savjete na tu temu, ali vjerujemo da je na internetu dosta članaka koji su posvećeni toj oblasti. Ostvarena zarada se automatski prebacuje na vaš PayPal ili WeChat račun.

Ostale pažnje vrijedne značajke: DirectX 12, OpenGL 4.5, Vulkan API, NVIDIA Ansel, G-Sync HDR, NVIDIA GPU Boost 4.0, HDCP 2.2, NVIDIA Surround, 3D Vision, Tessellation, PhysX, CUDA, Adaptive Vertical Sync, VXGI, Super Resolution, VR Ready , 4K Ultra HD podrška

Arhitektura

U OC modu GPU TU116 ove kartice kuca na prihvatljivih 1830 MHz (u odnosu na GIGABYTE AORUS GTX 1660 Ti kod koga to iznosi 1890 MHz) – u Boost modu, a bazni takt se sa 1500 MHz povećava putem GPU Boost 4.0 i održava tako pojačane perfomanse na duži period zahvaljujući solidnom načinu hlađenja. Onih 6 GB DDR6 radi na 6000 MHz (efektivno na 12002 MHz) i ostvaruje vezu sa čipsetom preko 192-bitne sabirnice. Toliki broj komponenti na kartici se ipak ne može dovoljno napojiti preko sabirnice iz utora pa zbog toga i onaj spomenuti 8-pinski konektor. Propusnost iznosi 288 GB/s.
TU116 je zasnovan na čuvenoj Turing arhitekturi i sastoji se od 6.6 milijardi tranzistora (dok npr. GTX 1060 ima 4.4 milijarde na 200 mm2) na površini od svega 284 kvadratna milimetra. Ako bi se uklonile tenzorske i zračne jezgre dalo bi se reći da je ovaj čip relativno mali u odnosu na modele sa većim Turingovim čipovima. No, ako uporedimo GTX 1660 TI sa GTX 1060 uočićemo da ima svega pola broja streaming multiprocesora (64 naspram 128) od broja koliko ih ima GTX 1060, ali zahvaljujući Turing arhitekturi ima više CUDA jezgri (vidi tabelu), i može istovremeno obavljati INT32 i FP32 operacije! Pored toga, proces je izveden u 12 nm tehnologiji pa su nešto povećane i brzine u odnosu na GTX 1060 uz deklarisanu potrošnju od 120 W.

Asus Dual GTX1660TI-O6G ROG Strix -GTX1060-06G-Gaming
Graphics engine NVIDIA® GeForce GTX 1660TI NVIDIA GeForce GTX 1060
Bus Standard PCI Express 3.0 PCI Express 3.0
OpenGL OpenGL®4.5 OpenGL®4.5
Video Memory 6GB DDR6 6GB DDR5
Tehnologija izrade 12 nm 16 nm
Engine Clock
OC Mode
GPU Boost Clock 1830 MHz 1873 MHz
GPU Base Clock 1530 MHz 1645 MHz
Gaming Mode (Default)
GPU Boost Clock 1800 MHz 1847 MHz
GPU Base Clock 1500 MHz 1620 MHz
Architecture
CUDA Core 1536 1280
Memory clock 12002 MHz 8208 MHz
Memory interface 192-bit 192-bit
Resolution Digital Max Resolution:7680×4320 Digital Max Resolution:7680×4320
Interface
DVI Output Yes x 1 (Native) (DVI-D) Yes x 1 (Native) (DVI-D)
HDMI Output Yes x 2 (Native) (HDMI 2.0b) Yes x 2 (Native) (HDMI 2.0b)
Display Port Yes x 1 (Native) (DisplayPort 1.4) Yes x 2 (Native) (DisplayPort 1.4)
HDCP Support Yes (2.2) Yes (2.2)
Maximum Display Support 4 4
NVlink/ Crossfire Support No No
Recommended PSU 450 W 500 W
Power Connectors 1×8-pin 1×6-pin
Number of fans 2 3
Dimensions 21.5  x 12.1  x 4.4 cm 29.8  x 13.4  x  4  cm
Core Name TU116 GP106
Software ASUS GPU Tweak II & Driver ASUS GPU Tweak II & Driver

Video DDR6 RAM je predstavljen sa 6 GB i ima veću propusnost od svojih prethodnika, i na taj način efikasniji rad. Poređenja radi, iz nekih testova drugih kartica, uz brzinu prijenosa od 18 GB/s i 384-bitni bus ovaj DDR6 postiže brzinu od lijepih 672 GB/s! Ako bismo upotrijebili istu širinu sabirnice uz DDR5X dobili bismo rezultat slabiji za nekih 17%, odosno za 56% u poređenju sa DDR5, što nije baš neprimjetno.
DDR6 radi na naponu od 1.35 V što je čini vrlo ekonomičnom, a daljim smanjenjem protoka na 12 GB/s moguće je dobiti i smanjenje napona i na 1.25 V (i manje grijanje). Kad već govorimo o DDR5 recimo i to da se DDR5 čipovi nude u kapacitetima između 8 GB i 512 MB, dok DDR6 ima čipove u kapacitetu od 8 do 32 GB. Uz to sa svakim pristupom DDR6 prenosi se 64 umjesto 32 bita, opremljena je dvokanalnom kontrolom čime se povećava propusnost kroz klasični interfejs, što će znati iskoristiti današnje igre.
Npr. u igri Tomb Rider na svakih 100 operacija GPU naiđe na 62 FP32 i 32 INT32 operacije. GTX 1060 to obavlja u 100 operacija, dok GTX 1660 to obavi u samo 62 operacije, što je dokaz koliko je Turing arhitektura efikasnija od Pascal.

U radu

Već smo u našim ranijim tekstovima rekli da je ovo kartica koji nije namijenjena za neke bijesne rezolucije sa ultra detaljima, iako ima skromnih uspjeha i tamo, već je namijenjena igračima rezolucije 1080 px koji trenutno imaju vremešne grafulje, a htjeli bi uz prihvatljivu cijenu i veoma dobre perfomanse, tako dobre da se neki usuđuju da je usporede za GTX 1070 koja (još uvijek) važi za ozbiljnu gamersku karticu. To su mahom vlasnici Intel i5 i i7 4. i novijih generacija, pa čak i 3. generacije! Poredeći novije i starije generacije procesora uočljiva je ne prevelika razlika u perfomansama (npr. 3. i 4. generacija uobičajenih i7) i pošto su isti “vezani” za matičnu ploču i najčešće popunjenu memoriju do 16 GB DDR3, odlučuju se za ovakav jedan upgrade perfomansi svog računara “do boljih vremena”. I ova kartica zaista to dobro radi. U inostranstvu košta nekih 310 € i uzimajući u obzir ono što nudi za taj novac jako je teško pronaći neku drugu koja nudi više za isti iznos novac ili manje. U međuvremenu je na police trgovina širom svijeta stiglo čak 74 modela bazirana na GPU TU116 i markirana kao GTX 1660 TI, i sada je samo na kupcu da se na osnovu njemu bitnih značajki opredijeli za neki poseban model i proizvođača.

 

Rezultati testiranja za mod 1080 px

Assassin Creed Odyssey

Asus Dual GTX 1660TI: prosječno 50 fps, min 30 fps
Asus Dual GTX 1070: prosječno 55 fps, min 34 fps
Asus GTX 1060: prosječno 37 fps, min 27 fps

Far Cry New Dawn

Asus Dual GTX 1660TI: prosječno 90 fps, min 63 fps
Asus GTX 1070: prosječno 92 fps, min 69 fps
Asus GTX 1060: prosječno 69 fps, min 51 fps

Battlefield V

Asus Dual GTX 1660TI: prosječno 59 fps, min 33 fps
Asus GTX 1070: prosječno 74 fps, min 52 fps
Asus GTX 1060: prosječno 54 fps, min 38 fps

 

Rezultati testiranja za mod 4K

Assassin Creed Odyssey

Asus Dual GTX 1660TI: prosječno 23 fps, min 13 fps
Asus GTX 1070: prosječno 25 fps, min 15 fps
Asus GTX 1060: prosječno 17 fps, min 14 fps

Za vrijeme testiranja dostignute temperature i potrošnja

Asus Dual GTX 1660TI: 85° C, 120-248 W
Asus GTX 1070: 80° C, 150-262 W
Asus GTX 1060: 60° C, 120-220 W

Nvidia GTX 1660 TI OC RTX 2060 FE Nvidia GTX 1070 AMD Radeon RX 590 Asus GTX 1060 6 GB
GPU Cores 1536 1920 1920 2304 1280
Base Clock (MHz) 1500 N/A 1506 1469 1506
Boost Clock (MHz) 1700 1680 1683 1545 1708
Količina VRAM 6GB 6GB 8GB 8GB 6GB
Tip memorije DDR6 DDR6 DDR5 DDR5 DDR5
Bus 192-bit 192-bit 256-bit 256-bit 192-bit
Brzina memorije 12Gb/s 14Gb/s 8Gb/s 8Gb/s 8Gb/s
Propusnost 288GB/S 336.1GB/S 256GB/S 256GB/S 192GB/S
Naponi priključak 8-pin 8-pin 8-pin 8-pin 6-pin
Thermal Design Power (TDP) 120w 160w 150w 185w 120w

U modu 1440 GTX 1660TI pokazuje stanovitu dominaciju nad rezultatima koje ostvaruju AMD Radeon RX 590 i Vega 56, dok se kod 4K ta prednost gubi u korist AMD GPU. Kad pogledamo toplotu i potrošnju, može se primjetiti stanovit stepen u odnosu na komparirane kartice, ali treba uzeti u obzir da se radi o prilično skromnijem dizajnu hlađenja; no, ako dodate još koju deseticu eura za Rog Strix 1660TI model dobićete impresivnije rezultate uz manji stepen grijanja i potrošnje, stvar kupca i odluke. Maksimalno deklarisana temperatura za GTX 1660TI je 95° C.

Umjesto zaključka

Čini se da je Nvidia sa Turing GPU u vidu TU116 i oličene kao GTX 1660TI, zaista opravdala očekivanja tvoraca. Po cijeni GTX 1060 kartice dobijate perfomanse GTX 1070 modela. Zahvaljujući činjenici da Nvidia nije izdala svoj referentni model na ovom GPU i dobrim partnerskim odnosima reklo bi se da je tim GeForce jako dobro uradio domaći zadatak. U ovom momentu AMD-ov model Vega 56 je dosta skuplji da bi bio konkurentan GTX 1660TI, tako da AMD-u preostaje da se žestoko bori sa modelom Radeon RX 590, i čini se da AMD-u neće biti lako. Iako je RX 590 nešto jeftiniji od GTX 1660TI, ipak nema njegovu superiornost u igrama, uz poneki gamerski izuzetak, ali ako se u obzir uzmu službeni testovi, čini se da je za nekih 10-11% Nvidia GPU bolji od spomenutog AMD-a. Ako bismo u našu igru sada ubacili Rog Strix 1660TI sa OC koja stiže 1950 MHz taj jaz bi se još više proširio, ali onda cijena Strix modela pravi problem i kvari postignute rezultate i odnos dobro & povoljno.

Zahvaljujemo se firmi CPU Infotech CAZIN koja nam je pod izuzetno povoljnim uslovima omogućila uživanje u perfomansama ove kartice

Ovom prilikom se zahvaljujemo domaćoj trgovini računarske opreme, CPU Infotech iz Cazina koja je izuzetno povoljnom cijenom učinila ovaj model dostupnim. Dok se kod drugih domaćih dealera cijena ovog modela kreće oko 820 KM (plus slanje) prije kupovine svakako kontaktirajte CPU Infotech gdje će ljubazno osoblje zasigurno ponuditi najbolju cijenu koju na drugim mjestima nećete moći pronaći, i sve uz trogodišnju garanciju i prateću zakonsku papirologiju!
Trgovina je smještena na adresi Jošani bb, na dijelu ceste koja vodi prema Stijeni, nakon supermarketa Konzum. Web adresa https://cpudoo.com ili na kontakt telefon 037/512-850, 9-18 h.
Osim ovog modela na istom mjestu moguće je nabaviti i srodne modele: ASUS VGA PH-GTX1660TI-O6G, GIGABYTE GV-N166TGAMING OC-6G i GIGABYTE GV-N166TWF2OC-6G Windforce. Podsjećamo vas i na postojanje GTX1660 modela sa DDR5 memorijom koji su znatno jeftiniji, ali i slabijih perfomansi, a koje takođe možete dobiti na upit.

Pratite nas:
20
Facebook
Twitter