Thunderbolt 3 port – zašto je odjednom postao tako popularan?

Meni je pojam “thunderbolt” ostao u sjećanju kao naziv za američki lovac iz II svjetskog rata, ali ima on svoje mjesto i u računarstvu. O čemu je riječ?

Dva Thunderbolt 3 porta na laptopu

Thunderbolt je naziv hardverskog porta koji je razvio Intel u suradnji s Appleom i koji omogućava povezivanje vanjskih perifernih uređaja s računarom . Ima nekoliko verzija. Thunderbolt 1 i 2 koriste isti priključak kao Mini DisplayPort (MDP), dok Thunderbolt 3 ponovno koristi Type-C konektor s USB-a. Prvobitno je razvijen i stavljen na tržište pod nazivom Light Peak , a početkom 2011. prvi put je prodan kao dio nekog potrošačkog proizvoda.
Thunderbolt kombinuje PCI Express (PCIe) i DisplayPort (DP) u dva serijska signala, i dodatno osigurava istosmjernu struju, sve u jednom kabelu. Jedan konektor može podržati do šest perifernih uređaja putem raznih topologija, što će se kasnije pokazati kao odlična mogućnost.
Thunderbolt 3 je port koji je razvio Intel i dijeli Type-C konektore s USB-om, i može zahtijevati posebne “aktivne” kabele za maksimalne performanse za dužine kabela preko 0.5 metara. U usporedbi s Thunderboltom 2, Intelov Thunderbolt 3 kontroler (kodni naziv Alpine Ridge ili novi Titan Ridge) udvostručuje propusnost na 40 Gbit/s (5 GB/s), prepolovljuje potrošnju energije i istodobno pokreće dva vanjska 4K zaslona pri 60 Hz (ili jedan vanjski 4K zaslon pri 120 Hz ili 5K pri 60 Hz. Novi kontroler podržava PCIe 3.0 i druge protokole, uključujući DisplayPort 1.2 (dopuštajući 4K pri 60 Hz). Thunderbolt 3 ima ograničene mogućnosti isporuke energije na bakrenim kabelima i bez mogućnosti isporuke energije na optičkim kabelima. Koristeći USB-C na bakrenim kabelima, on može uključivati USB napajanje, omogućujući portovima izvor do 100 W snage. Time se uklanja potreba za posebnim napajanjem nekih uređaja. Thunderbolt 3 omogućuje kompatibilnost unazad s prve dvije verzije pomoću adaptera ili prijelaznih kabela.
Uređaji s Thunderbolt 3 portovima počeli su se isporučivati ​​krajem 2015., uključujući prijenosne računare s Microsoft Windowsima (od Acer, Asus, Clevo, HP, Dell, Dell Alienware, Lenovo, MSI, Razer i Sony), kao i matične ploče (od Gigabyte Technology), te 0.5 m Thunderbolt 3 pasivni USB-C kabel (od Lintes tehnologije).
Iako nema Thunderbolt podrške direktno za AMD bazirane sisteme, izvjesni Wendell Wilson je uspio da ostavir ovu vezu sa AMD Threadripperom mijenjajući firmware čime je dokazao da izostanak podrške za ne-Intel sisteme nije posljedica hardverskih ograničenja.
Za sada treba znati da matične ploče koje imaju USB Type C port na sebi ne znače automatski i da su Thunderbolt “kompatibilne”, pa prije kupovine provjerite specifikaciju da ne bude zabune. U ovom momentu takve ploče nudi Gigabyte, modeli GIGABYTE GA-Z170X-Gaming G1, GA-Z170X-Gaming GT and GA-Z170X-Gaming 7 na kojima vrlo vjerovatno trebate odraditi nadogradnju formwarea sa službene stranice, ASRock Fatal1ty X370 Gaming-ITX/ac i Asus Z170-PREMIUM, možda još neke, ali ja bar nisam pronašao.

Laptop sa Thunderbolt 3 portovima

No, zgodna stvar je da tako nešto postoji i na laptop modelima, ne svim, ali ima. I kakva korist od toga, pitate se? Jako dobra, ali i nije za svakog iskoristiva opcija. Objasnićemo…
Može se desiti da imate nov laptop koji, osim što je nov, i nema neke gamerske mogućnosti, a vi niste baš raspoloženi kupovati gamerski laptop kraj sadašnjeg modela ili ne daj Bože, kupiti gamerski PC! A htjeli biste se igrati svih onih naslova koji se veselo vrte na PC? E, tu vam može pomoći Thunderbolt 3 port. Kako?
Znate da se na laptopu ne mogu mijenjati grafičke kartice/čipovi, i iako je možda CPU dovoljno jak, sam grafički sistem nema “snage” da se izbori sa svom onom grafikom današnjih naslova. Rješenje se našlo u vidu vanjskih GPU (eGPU, external GPU) docking sistema. Zahvaljujući eGPU moguće je na laptop spojiti jednu ili više grafičkih kartica i “orati” današnje igre kao da se radi o kakvom gamerskom PC! Naravno, sve za svoju cijenu jer ni grafulje ni eGPU nisu džabana, ali je fino da ima cjenovni razred pa se – uklapate.
Kad već imate laptop sa Thunderbolt 3 portom na redu je nabavka Thunderbolt 3 kompatibilnog eGPU docking uređaj sa grafičkom karticom različitih cijena, naravno.

Najbolji eGPU modeli

Teško je baš reći odmah savršeno tačno koji su modeli apsolutno najbolji, ali prema mišljenju Net zajednice koja se bavi ovom problematikom, lista se čini ovakvom:

1. Gigabyte Aorus Gaming Box, koji prima mini ITX format GPU, sa napajanjem od 450W
2. Akitio Node, prima GPU pune dužine i double-slot širine, sa napajanjem od 400W
3. Sonnet eGFX Breakaway Box, prima GPU pune dužine i double-slot širine, sa napajanjem od 350-650W

ali treba tu spomenuti i nezaobilazne modele Razer Core X, Razer Core V2, koji prima kartice širine triple-slot i ASUS RoG XG Station 2.

Gigabyte Aorus eGPU

Prvoplasirani model, Gigabyte Aorus Gaming Box, sadrži ugrađenu GTX 1070 karticu koja će omogućiti igranje svih naslova i VR iskustvo. Vrlo lak za prenošenje, podržava brzo punjenje i isporuku energije, podržava 3 USB 3.0 uređaja i ima podršku za RGB Fusion 2.0 i sinhronzaciju sa drugim Aorus uređajima, ako ih imate. Izgledom liči na neki osrednji UPS uređaj, dimenzija 211x96x96 mm i mase 2 kg. U pakovanju se dobija lijepa torba u kojoj osim uređaja imate Thunderbolt 3 kabel, napojni kabel, priručnik, kutiju za vaše igre i CD sa softverom. Cijena je nešto preko 500 američkih dolara, što i nije puno kad se uzme sve u obzir.
Ako je cijena problem, možete pogledati model Razer Core X, koji košta nešto ispod 300 dolara, nudi napajanje od 650W i Plug & Play je kompatibilan sa novijim modelima laptopa, ali stiže bez grafičke u sebi i morate je dodatno kupiti, prema želji.

Koji modeli laptopa posjeduju Thunderbolt 3 port?

Lista broji bar 50-tak modela, možda i nešto više…

Ekran 13” i manji:

Acer Aspire Switch 12S
Acer Aspire R13
Alienware 13
Apple MacBook Air
Apple MacBook Pro 13
Asus Transformer 3
Asus Transformer 3 Pro
Asus Zenbook UX391
Dell Latitude 12 7000
Dell Latitude 12 7000 2-in-1
Dell Latitude 13 7000
Dell XPS 12
Dell XPS 13
Dell XPS 13 2-in-1 … neki Lenovo i Toshiba modeli

Ekran 14-17”

Acer Swift 7 Black Edition
Acer Predator Triton 700
Alienware m15
Alienware m17
Apple MacBook Pro 15
Asus ROG Zephyrus GX501
Asus StudioBook S W700
Asus Zenbook 3 Deluxe UX490UA
Asus Zenbook Pro UX550
Asus Zenbook Pro UX580
Dell Latitude 14 7000
Dell Precision 15 5000 Series
Dell XPS 15
Dell XPS 15 2-in-1
Gigabyte Aero 15 X and 15 Y
HP Omen 15 … neki modeli od Lenovo, LG, MSI i Razer

Ekran 15-21”

Acer Aspire V15 Nitro
Acer Aspire V17 Nitro
Acer Predator 15
Acer Predator 17
Acer Predator Helios 500
Alienware 15
Alienware 17
Alienware Area 51m
Asus ROG G703
Asus ROG G752VM / G752VS
Asus ROG G752VT / G752VL / G752VY
Asus ROG GL502VM
Asus ROG GL702VM
Asus ROG GX800
Clevo P750 / Sager NP9758
Clevo P750DM2 / Sager NP9152 / Schenker XMG U507
Clevo P775DM3 / Sager NP9172 / Schenker XMG U717
Clevo P870 / Sager NP9876 / Schenker XMG U727
Dell G7 Gaming
Dell Inspiron Gaming 7577
Dell Precision 15 3000 Series … nei modeli od Lenovo, HP, MSI i Razer, a sve to možete provjeriti na službenim stranicama proizvođača ili u dokumentaciji laptopa koji imate.

Tako to ide…

Kod izbora laptopa sa Thunderbolt 3 portom trebate obratiti pažnju i na CPU: iako će u nekim slučajevima odgovarati Intel i5 novijih generacija, ipak je bolje gledati modele sa Intel i7 iz 7. ili 8. generacije. Onako, iz prve ruke, kao najbolji izbor se nude: Lenovo Yoga 730 (kao najjeftiniji), HP Spectre X360, HP Spectre 13, Lenovo Yoga 920 i DEL XPS 13 9370 (kao najskuplji među njima), ali ako pare nisu belaj, ond su tu još i razer Blade Stealth ili Lenovo X1 Carbon. Naravno, opet je sve do vas.

A PC?

Može li eGPU da se spoji i na PC, osim na spomenute modele laptop uređaja? Naravno, ako matična ploča ima takav port, iako ne znam zašto bi neko to radio kad već u takvu modernu ploču može da stavi samu neku gamersku grafulju i igra se “ko čovjek”. Ali da znate – da može i to. To se može desiti ako imate možda PC koji ima grafulju koja je više orijentisana na CAD i nije podesna za igranje. Kupite onda neki eGPU, sa ili bez grafičke, spojite na PC i “ožeži”: preko dana crtkate zgrade, tunele, osovine i vijke, uveče sa eGPU “rokate” se sa jaranima PUBG ili šta drugo. Milina.

Pratite nas:
20
Facebook
Twitter