Kakav kabel mi treba za grafičku karticu i monitor?

Imate neku staru konfiguraciju i namjeravate da se “ponovite”… krenućete od grafičke kartice i monitora.

Česti priključci za monitor na novijim grafičkim karticama

Nekada je bilo bitno samo da je LCD monitor, što veći – to bolji, nek’ samo nije onaj veliki, debeli, sa katodnom cijevi. Em su veliki, em teški, i kao takvi teško nalaze svoje mjesto u dječijoj sobi i često oskudnom životnom prostoru.
Onda je došlo vrijeme novijih modela grafičkih kartica koje nemaju više samo klasični, vremešni, VGA priključak, već nude čitav set, često 3-4 različita priključka. Desi se tako neki praznik, neki iznenadni priliv novca i mi pohrlimo u trgovinu da se “ponovimo”. I umjesto da sve bude kako treba, da sreća uđe i u vaš dom, desi se da smo kupili jedno a treba nam još nešto i onda kreće potraga po gradu za ovim ili onim dijelom.
Na policama ovdašnjih trgovina se može pronaći dosta različitih modela monitora, baš kao i grafičkih kartica i lako se može desiti da ne provjeravajući njihovu međusobnu kompatiiblnost kupimo dio koji se ne može “upariti” sa onim koji već imamo kod kuće. Rješenje je često dato u obliku različitih adaptera koji to rješavaju na neki svoj način, ali je mnogo bolje znati neke stvari prije nego što se to i vama desi.

Različite verzije video priključaka

Kad odete na stranice neke trgovine komponentama i otvorite stranicu o kablovima i priključcima vrlo lako se izgubiti u svim onim oznakama i brojkama. Prosječnog korisnika uglavnom zanima da se “nešto može spojiti” i koristiti dok će oni ozbiljniji htjeti da znaju na čemu su.
Kad promatramo danas raspoložie načine priključaka, možemo reći da tu postoji određena hijerarhija ili prioritet priključaka koji se najprije savjetuju, pa ako on ne može, onda neki sljedeći, ali najčešće uz određene konsekvence.

Da dugu priču učinimo kraćom, možemo odmah reći da je najbolje ostvariti vezu grafičke kartice i monitora putem DisplayPort kabla.

On će vam ujedno dati najbolju moguću propusnost za video signal od grafulje do monitora, kao i najbolju moguću brzinu osvježavanja. To će posebno zanimati gamere koji svakodnevno “ganjaju” akcione igre pune dinamičkih detalja, dok će ljubitelje kancelarijskih poslova, povremenog surfanja i chat seansi to manje zanimati, ako uopće; njima je bitno da je slika tu, čista i postojana.
Kad govorimo o alternativama, da znate da današnje grafičke nude par različitih mogućnosti povezivanja sa monitorom, ali svaki monitor nije sposoban da se priključi na svaki raspoloživi način, dok će u nekim slučajevima to biti opet uz gubitak perfomansi, što nije ono što bismo htjeli vidjeti i doživjeti.

DisplayPort

DisplayPortovi na kartici, sasvim lijevo

Kao što smo i rekli na početku, ovo je definitivno opcija ka kojoj trebate težiti. Ovaj priključak ili port, ne postoji na TV aparatima, pa čak ni na svim računarima, no – stiže na svim novijim karticama, pa i laptop uređajima. Zašto?
DisplayPort ima odličan propusni opseg, i iako je prošao nekoliko evolucija, od verzije 1.0 pa do sadašnje 1.4, sa svakom novjim revizijom daje sve bolje perfomanse. Čak i ona prva je superiornija u odnosu na neke druge, kao HDMI, i omogućava 144 Hz osvježavanje na 1080 px, sve skupa sa zvukom i propusnost od skoro 11 Gb/s! Revizija 1.3 podiže propusnost na čitavih 26 Gb/s, dok trenutna verzija (u momentu pisanja 1.4, koja postoji od 2017.) dodaje k tome HDR, kompresiju i 32-bitni zvuk. Sve to vam kao ozbiljnom gameru omogućava uživanje u grafici i zvuku pri osvježavanju od 120 – 144 Hz, mada ova od 144 zahtijeva nove načine kompresije SDC-a. Što se tiče rezolucije, podržana je ona od čak 8K (imate li takav monitor?) uz frekvenciju od 60 Hz. Bolesno dobro, ako mene pitate.
Znate da Nvidia i AMD prave odlične grafulje koje koriste različite tehnologije prikaza signala na monitoru; pri tom Nvidijin G-Sync traži postojanje DisplayPorta, dok će AMD-ov FreeSync biti podržan i na nekim HDMI vezama, gdje je adaptivna tehnologija sinhronizacije opisana u opcijama DisplayPort standarda od verzije 1.2b i nadalje.
Nekima je malo da koriste jedan monitor, pa zato koriste dva ili više monitora. Možda gamerima to nije neka opcija, ali za ozbiljan posao to je itekako odlična mogućnost. I ovdje je sa DisplayPortom lakše spojiti više monitora jer je omogućeno lančano spajanje u stilu Thunderbolt, no ovaj način veze dijeli raspoloživu propusnost pa neki gameri i nisu baš sretni sa ovim rješenjem.
Čuli ste ili imate neki uređaj sa USB-C konektorom? Ovaj port takođe emituje video zapise preko DisplayPorta, što olakšava izlaz video zapisa sa laptopa ili Android mobilca sa adapterom na klasični DisplayPort priključak ili HDMI.
Dok ovo pišemo možemo reći da je sljedeća revizija DisplayPorta već okončana i od nje se očekuje drastičan porast perfomansi, kao što je ogromna propunost od čitavih 40 GB/s ili više (čak se spominje 64 GB/s za 8K i 60 Hz), što će omogućiti prikaz nekompresovane slike u 4K pri 144 Hz, 5K na 60 Hz, sa 10-bitno bojom, te kompresovan prikaz slike do 8K i frekvenciju 120 Hz.
Nova verzija DisplayPorta zahtijeva poseban harver i na grafulji i na monitoru ali nema promjena u samoj strukturi kabla. To znači da će odgovarati bilo kakav DisplayPort kabel i bićete OK.

HDMI priključak

HDMI priključak

HDMI priključak smo najprije primjetili na novijim TV aparatima i laptop uređajima. Naravno, korisnici državne kablovske televizije su to takođe imali priliku vidjeti. To je vrlo jeftin i praktičan priključak, ali uz šaku kompromisa.
Tako stara verzija 1.4 ima ograničenje na 8-bitnu dubinu boja i propusnost do 10 Gb/s. Zbog toga nije moguće da se podrži rezolucija od 4K izvan 24 Hz osvježavanja, dok kod 1080 px ona se betonira na 60 Hz, što je loša vijest za gamere. Revizije 2.0 i 2.0a su omogućile veću propusnost, od 18 GB/s ali je 4K opet ograničen na 60 Hz. Iako novije grafulje podržavaju 2.0 verziju HDMI ipak to malo “zanima” monitore koji bi to trebali prihvatiti, i nude redom HDMI 1.4 standard.
Poboljšani HDMI 2.0 se nalazi na novijim TV aparatima jer je on potreban za HDR. Po specifikacijama verzija 2.0 nudi igranje s visokom frekvencijom ili rezolucijom 4K na računarom spojenim na TV u dnevnoj sobi, omogućavajući ukućanima da podijele s vama trenutke slave dok igrate omiljene naslove u 4K na 60 Hz ili 1080 px na 144 Hz.
Spominje se i HDMI 2.1 koji perfomansama otvara vrata HDMI ograničenju sa max rezolucijom od 10K (!) pri 120 Hz, HDR slike kadar po kadar i igranje sa promjenljivim osvježavanjem frekvencije, ali prvo na računarima treba da zaživi HDMI 2.0 kako treba.
Što se tiče kablova za HDMI priključak, postoji gomila takvih, ali onaj koji vama treba je HDMI kabel velike propusnosti, koji će vam omogućiti igranje na 4K i podržati punu propusnost HDMI 2.0. Obično su deblji od ostalih. Kad HDMI 2.1 uđe u široku primjenu trebaćete rno drugi kabel, iako sam priključak neće pretrpjeti izmjene. Kad se to desi onda ćete moći pokretati igre u 4K i na 120 HZ jer će propusnost biti umjesto 18 GB/s čitavih 48 GB/s!

DVI priključak

DVI priključak, jedan od tipova

DVI priključak je vremešni priključak koji se nalazi još na mnogima grafuljama iako je njihovo vrijeme na zalasku. Većih su dimenzija od prethodnika i za spajanje se preporučuje koristiti ona dva bočna vijka.
Počevši kao neki prijelazni priključak do boljeg, od vremena VGA priključaka (trapezni, plavo obojeni priključak), prošli su kroz mnoge verzije, uključujući tu i analognu varijantu sa povratnom vezom, skupa sa verzijama sa jednom ili dvije veze.
Uglavnom ne prenose kraj video signala i zvuk, a omogućavaju 1080 px pri 144 Hz, a što HDMI 1.4 ne može, pa ih tako čini izborom za sve one koji mogu izabrati tu alternativu. osim toga, DVI podržava i 2560×1600 px na 60 Hz, čime otvaraju područje 1440 px i daju dodatnu iskoristivost.
Većina DVI kablova danas će biti dual-link tipa sa visokom propusnosti, ali kod izbora provjerite da li priključci imaju puno konektora (iglica) ili ćete biti prisiljeni na niže rezolucije od 1920×1200 px i frekvenciju osvježavanja samo jednog linka.
Kako god da se uzme, život DVI priključka i kablova je na samom kraju i nakon dvije decenije primjene rekli bismo da zasluženo ide u penziju. zato kod planiranog iskorištenja postojećeg hardvera morate zažmuriti, ostaviti historiji DVI i okrenuti se novijim stvarima. Ako ipak trebate ostati neko vrijeme na ovom priključku i treba vam odgovarajući kabel, onda je to DVI dual-link tip kabla.

A ako ništa ne pomogne? Adapter?

DVI to VGA adapter

Za sve one koji su “zapeli” sa “rasparenim” grafuljama i monitorima nude se rješenja u vidu adaptera koji trebaju da premoste nastali problem. Tržište je puno tako ih “klik-klak” rješenja ali treba znati kada i koji, te koji problemi mogu nastati iz toga.
Jedan od problema primjene ovih adaptera može biti izgubljen ili trepćući video signal, ili HDCP pogreška (HDCP = je oblik zaštite digitalnih kopija koju je razvila tvrtka Intel Corporation kako bi se spriječilo kopiranje digitalnih audio i video sadržaja tokom putovanja korisnika). I u slučajevima kad sve radi kako spada bićete vjerovatno limitirani na niže rezolucije no što bi stvarno trebale biti.
Što se tiče DisplayPorta, i aktivne i pasivne verzije su dostupne kada odgovarajući priključci raspoloživi na ciljnom uređaju, ali se uglavnom preferiraju aktivni adapteri koji omogućavaju punu podršku višestrukog prikaza (situacija sa 3 monitora) dok su pasivni ponešto jeftiniji i nude opciju spoja do dva monitora. Za normalne ljude – dosta!

DisplayPort to HDMI adapter
Pratite nas:
20
Facebook
Twitter