Uskoro se očekuje pojava greške za neke GPS uređaje

Početkom ove sedmice, američko Ministarstvo za domovinsku sigurnost (US Department of Homeland Security) je saopštilo neugodnu vijest za određenu grupu vlasnika GPS uređaja

Načelna shema GPS

GPS ili globalni položajni sistem je satelitski radionavigacijski sistem za određivanje položaja na Zemlji ili u njezinoj blizini. Sistem omogućuje korisniku određivanje svih 3 koordinata njegova trenutnog položaja u jedinstvenom svjetskom (globalnom) koordinatnom sistemu. Globalni položajni sistem čine: skupina umjetnih satelita u orbitama oko Zemlje koji stalno (kontinuirano) odašilju kodirane radiosignale s podacima o svojem trenutnom položaju i vremenu odašiljanja (satelitski segment sistema), zemaljske stanice koje preciznim mjerenjima utvrđuju položaj satelita i prate njihov rad (kontrolni segment), te prijamnici korisnika koji, najčešće u kompaktnom kućištu, sadrže antenu, radio-prijemnik i računar, najčešće kao korisnički segment.
Kao što rekoh, navedeno ministarstvo je reklo u svom izvještaju kako se početkom aprila 2019. godine očekuju problemi za u očitavanju GPS podataka, te da će neki korisnici morati svoje GPS uređaje podesiti navedenog dana jer će u protivnom biti – beskorisni – neće davati tačne podatke.
O čemu se radi?
Pa, ovaj GPS sistem mora precizno mjeriti vrijeme kako bi i sam bio precizan, i taj podatak se pamti u obliku 10-bitnog binarnog zapisa. Taj memorijski prostor je dovoljan da se u njemu zapamte 1024 sedmice, nakon čega se brojač sedmica resetuje na nulu, tzv. GPS rollover.
Prvi period brojanja je počeo 6. jan 1980 i završio 21 aug 1999. godine, a kraj sljedećeg perioda  se očekuje 6. apr 2019. godine. Svi vlasnici GPS uređaja koji su proizvedeni nakon 2010. godine bi trebali da imaju ugrađen protokol poznat kao IS-GPS-200 i taj dan za njih neće predstavljati “problem” jer će “znati sami” kako da se podese, dok će kod starijih uređaja datum biti pogrešno postavljen na 6. jan 1980.
Zato, ako ste u svom poslu zavisni od GPS podataka, prije ovog datuma provjerite da li je tzv. firmware vašeg uređaja nadograđen tako da podržava ovaj protokol, pa ako nije i ne može se nadograditi – nabavite novi uređaj. kakva korist od uređaja koji pokazuje pogrešne pdoatke, osim što djeluje “fancy” u autu? 😉

Pratite nas:
20
Facebook
Twitter