Cheater koji je novčano kažnjen

Cheat je termin koji označava šifru ili drugu akciju izvedenu na računarskoj igri čiji je cilj beskrajna energija, bezbroj života, neograničena municija i slični benefiti, koje igra ne nudiu normalnom (predviđenom) načinu igranja. Više cheatova unutar jedne aplikacije se često zove trainer, i igrač može pojedine cheatove uključiti ili isključiti.

Teško je definisati koje su to grupe korisnika ovih “pomagala”, ali oni svoje fanove imaju i među djecom i među onima koji se tako “osjećaju” jer vole da se igraju na redvnoj bazi i od toga prave svakodnevne obaveze. Često su korišćeni u dijelovima neke igre koji je vrlo teško prijeći, a onda su se pojavile igre u kojima se cijeni rezultat, kao npr. broj fragova ili ubistava protivnika, koji nije lako postići u nekom kraćem roku i igrači su poludjeli za njima. Vjerovatno je vremešni CounterStrike (CS) igra za koju je izrađeno najviše cheatova, ali ni druge nisu imune.

Elusive menu iz GTA V

Proizvođači igara ne vole cheatere, kreatore tih aplikacija vole još manje, jer uništavaju žar igre, zadovoljstvo igračima koji igraju regularno, smanjuju očekivanu zaradu od prodaje igre i općenito su – štetni. Zato se developeri igara dovijaju na razne načine, jedna od njih je bila i zaštita PunkBuster, pa BattlEye i drugi anti-cheat mehanizmi, no neke ljude to nije previše pokolebalo.

Naime, GTA V je valjda najočekivanija igra u zadnjih par godina, i dok se pojavila piratska verzija za PC, odmah je razgrabljena. No, ona je nudil asamo offline igranje, i ko je htio igrati online, sa živim ljudima, morao se “iskeširati”, a to je kod nas (a i u svijetu) malo teže, ljudi vole kad osjete da “zaobilaze sistem ili pravila”.

Izvjesni Johnny Perez sa Floride, SAD, je napisao program Elusive, koji je omogućavao online varanje za GTA V. Po pisanju medija, njegova aplikacija je omogućavala igračima da unesu u igru neograničen iznos novca u igru i instantno ubiju neprijatelje i na taj način privukao pažnju Take-Two Interactive tvrtke koja ga je zamolila da prestane s tim. No, Perez se oglušio o molbu pa je Take-Two sačinila tužbu na, ni manje, ni više nego na 150,000 američkih dolara, plus sudski troškovi u iznosu od 69,000 dolara! Kako se kaže na stranici TorrentFreak, Perez je Elusive prodavao po cijeni od 10 do 30 dolara zainteresovanim igračima i pri tom ostvario finansijsku korist koju ni nakon tužbe nije htio obznaniti. On je samo rekao da će stati s tim i da će sav prihod od tog posla donirati u dobrotvorne svrhe, ali kako se to nije desilo, Take-Two je lani odlučio da istjera stvar do kraja tvrdeći da je Elusive kreirao štetu od pola miliona dolara!

“Take-Two je nepopravljivo povrijeđen ponašanjem gospodina Pereza i nastavit će nanositi štetu ako se ne naredi drugačije”, izjavio je sudac Okružnog suda u SAD-u Kevin Castel. „Gospodin Perezov Elusive program stvara nove značajke i elemente u Grand Theft Auto-u koji se mogu upotrijebiti za nanošenje štete legitimnim igračima, uzrokujući da Take-Two izgubi kontrolu nad svojim pomno izbalansiranim planom kako je njegova video igra osmišljena.”

Kao i obično, trajna zabrana sprečava Perez da nastavi s aktivnostima koje krše autorska prava. Smatra se da je to najviša kazna koja se dodjeljuje slučaju koji se odnosi na prijevare video-igara do danas.

To je definitivno velika pobjeda za Take-Two i Rockstar, pokazujući na taj način zajednici da se ne šale kada je u pitanju varanje. No, ipak je još dug put da se očisti GTA Online od svih nezakonitih igrača. Dakle, cheateri – niko vas ne voli, a sad još možete da budete i novčano kažnjeni.

Pratite nas:
20
Facebook
Twitter