Najveći putnički avion se prestaje proizvoditi

Poznata tvornica aviona Airbus je iznenada najavila da prestaje sa proizvodnjom njihovog najvećeg modela, Airbus A380.

A380 u trenutku slijetanja

Iz ove kompanije su rekli da je razlog tome ekonomske prirode, tj. odustajanje najvećih kupaca od dalje kupovine. među najvećim kupcima su Emirates Airlines, koji je kupio čak 109 komada!
Ovaj avion je prava grdosija na zemlji: dug je 73 m, visine 24 m i raspona krila oko 80 m, što daje ukupnu površinu za korisni teret od 550 kvadratnih metara! Zahvaljujući tome ovaj leteći autobus na dva kata može u jednom “cugu” da preveze 550 – 580 putnika na put od Istanbula do Sidneja, dužine nekih 14800 km, bez slijetanja, pri prosječnoj brzini od nešto preko 900 km na sat koju mu daju ogromna 4 mlazna motora. Teoretski, “do daske” nakrcan avion može da preveze čak 835 putnika.

Prostor za putnike

Prvi model je imao let u aprilu 2005. godine i isporučen je singapurskoj avio-kompaniji. To doba je obilježila velika gužva na svjetskim aerodromima na kojima su putnici gurali se iščekujući kad će imati mjesto na nekom od letova. Tada se konstrukcija tako velikog aviona činila kao super ideja. i Airbus je samo na taj posao potrošio oko 25 milijardi dolara! Čini se mnogo, ali je tvrtka do sada prodala 234 primjerka i zaradila oko 117 milijardi dolara. naime, svaki model košta oko 500 miliona dolara. Glavne sekcije strukture izrađuju se u Francuskoj, Njemačkoj, Španiji i Velikoj Britaniji. Radi njihove veličine dovode se u montažnu halu u Toulouseu površinskim transportom, umjesto zračnog prijevoza avionom A300-600ST Beluga korištenim za dijelove drugih Airbusovih zrakoplova. Komponente isporučuju dobavljači iz cijelog svijeta; pet su najvećih kooperanata, prema protuvrijednosti, Rolls-Royce, SAFRAN, United Technologies, General Electric i Goodrich Corporation.
Airbus je, radi smanjenja troškova trenaže posade, koristio raspored pilotske kabine, procedure i karakteristike upravljanja slične onima na drugim Airbusovim avionima. U skladu s time, A380 raspolaže s poboljšanom “Glass cockpit” pilotskom kabinom i fly-by-wire komandama leta povezanim na bočne upravljačke palice. Usavršeni displeji u kabini sastoje se od osam 15 × 20 cm LCD ekrana, svih međusobno identičnih i zamjenjivih, od toga dva displeja primarnih navigacijskih podataka, dva navigacijska displeja, jedan displej parametara motora, jedan displej sistema i dva multifunkcionalna displeja, koji su novitet u A380 i omogućavaju jednostavan interfejs za sistem upravljanja letom (Flight management system) – kao zamjena za tri multifunkcionalne komandne kutije i indikatore. QWERTY tastature i kugle za praćenje (trackball) povezane su s grafičkim “point-and-click” navigacijskim sistemom. Jedan ili dva HUD-a (Head-up display) ugrađuju se po izboru.
2008. godine A320 demonstrirao je mogućnost korištenja sintetičkog goriva. Trosatni pokusni let 1. feb 2008., između Airbusovog pogona u Filtonu i glavne Airbusove tvornice u Toulouseu, bio je uspješan. Jedan od četiri motora koristio je mješavinu 60% standardnog kerozina i 40% GTL (Gas-to-liquid) sintetičkog goriva, isporučenog od Shella. Takvo gorivo predviđeno je za miješanje sa standardnim gorivom za mlažnjake te zrakoplov nije zahtijevao modifikacije. Sebastien Remy, rukovoditelj Airbusovog programa alternativnih goriva SAS, izjavio je da korišteni GTL ne ispušta manje ugljičnog dioksida CO2 u odnosu na standardno gorivo, no djeluje povoljno na kvalitetu lokalnog zraka jer ne sadrži sumpor.

Radno mjesto pilota u A380

Nakon što se proizvodnja ovako velikog aviona učinila pametnim potezom uskor su uslijedile kritike i planirana proizvodnja od bar 700 primjeraka se učinila nedostižnom, čak prij enego što je dosegnuta i polovina planiranih anrudžbi.
Postoji nekoliko razloga; neki od njih su: mala količina za prtljag u odnosu na putnički kapacitet, svega 84 tone, upitna ekonomičnost za srednje i male avio-kompanije koje bi s njim rizikovale da imaju let sa nepopunjenim mjestima i kao takav bi bio preskup za održavanje, pojačana briga za ekološkim aspektima, gdje se navodi velika potrošnja goriva i aero zagađenje, te povećana buka.
Male i srednje kompanije su povećanom broju putnika doskočile većim brojem letova manjih aviona koji troše manje goriva a imaju sličan dolet kao i A380.
Kako stvari stoje, proizvodni pogoni će raditi još dvije godine a onda se zatvaraju i nekih 3500 radnika će biti bez posla.

Pratite nas:
20
Facebook
Twitter