Štrajk prosvjetnih radnika USK sve izvjesniji

Kako trenutno stvari stoje, čini se da će malo više od sedmice dana započeti geenralni štrajk prosvjetara USK

Da li će biti ovako i 28. januara ove godine?

Naime, na jučerašnjoj konferenciji predstavnika Sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja USK najavljen je generalni štrajk koji bi trebao započeti 21. januara o.g., dakle zadnju sedmicu zimskog ferija. Za ovaj termin su se u sindikatu odlučili jer smatraju da se na taj način najmanje ometa nastava, a istovrmeeno daje vremena Vladu USK da razmotri pravovremeno svoje poteze. U razgovoru za medije, Samir Fajić, predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja je kazao:
Nakon dugo vremena od 19. decembra , a i naših protesta koji su bili u novembru mjesecu, do kvalitetnih razgovora nije dolazilo. Sa vlastima smo pregovarali samo o novom nacrtu Budžeta, dok o zahtjevima prosvjetara, najavljenom štrajku, neispunjavanju odredaba Kolektivnog ugovora-pregovora nije bilo.
Isplata plaća po usaglašenoj osnovici još iz septembra prošle godine, isplata razlika plaća, isplata plaća u zakonskom roku od 30 dana, poštivanje Pravilnika o napredovanju, izmjena pedagoških standard-samo su neki od zahtjeva sindikalista.
Na to se nadovezala Zehra Hadžić, predsjednica Sindikata osnovnog i predškolskog obrazovanja:
Imamo i nove zahtjeve, to je regulisanje satnice pedagoga, da ono bude ujednačeno i da bude sastavni dio pedagoških standarda.
Adnan Suljanović, predstavnik Sindikata srednjeg obrazovanja dopunjava svoje kolege:
Nama je već pomalo dosta da slušamo već nekoliko vlada u nizu-jeste to je stvarno tako, vi ste u neravnopravnom položaju, ali nema para. Mi smo kao prosvjetni radnici spremni da idemo sa naminimalnijom platom ako ako će to biti plata za sve budžetske korisnike.
Koliko saznajemo, niko iz Vlade nije reagovao na ovo saopštenje čelnih ljudi oba sindikata, a da li će doći do nekog preokreta sada je rano reći.
Učenicima se preporučuje u međuvremenu da već od ponedjeljka pomalo ponavljaju gradivo kako bi što spremniji krenuli u II polugodište, koje je planirano za 28. januar. Ako se štrajk produži i nakon tog vremena trebalo bi da nastave sa obnavljanjem gradiva kako iznenadan prekid štrajka i početak nastave ne bi nepovoljno uticali na nastavak nastave i usvajanje gradiva.

Pratite nas:
20
Facebook
Twitter