Nekoliko trikova za vlasnike Steam naloga

Mislim da ne postoji nijedan ljubitelj igranj ana računaru koji nije čuo za Steam. Ali da li znate šta se tu može sve raditi?

Tvrtka Steam Corporation je razvila Steam platformu za distribuciju računskih igara i aplikacija, video streaming i usluge društvenog umrežavanja. Steam omogućava korisniku instalaciju i automatsko ažuriranje igara i značajke zajednice kao što su: popisi prijatelja i grupe, spremanje u “oblaku” i funkcionalnost glasa i chata u igri. Softver osigurava slobodan interfejs za programiranje (API), pod nazivom Steamworks koji programeri mogu koristiti za integraciju mnogih funkcija Steama u svoje proizvode, uključujući umrežavanje, usklađivanje, dostignuća, mikro-transakcije i podršku za sadržaj kojega je korisnik stvorio u Steam radionici (workshopu). Iako su igre u početku razvijane za korištenje na operacijskim sistemima Microsoft Windows, kasnije su objavljivane verzije za OS X i Linux. Mobilne aplikacije s povezanom funkcijom s glavnim softverom kasnije su izdane za iOS, Android i Windows Phone uređaje 2010-ih.
Steam platforma smatra se najvećom digitalnom distribucijskom platformom za računarske igre. Screen Digest procjenjuje da Steam ima oko 75 % tržišnog prostora u oktobru 2013. godine. U 2015. godini korisnici koji kupuju naslove putem Steama ili putem Steamovih ključeva od dobavljača treće strane ukupno su potrošili oko 3.5 milijarda dolara, što predstavlja 15 % globalne prodaje PC igara za godinu dana, prema procjenama Steam Spy web stranice za praćenje. Krajem 2017. godine usluga je imala više od 150 miliona registriranih naloga, a dosegla je vrhunac od 17.5 miliona istovremenih korisnika. Uspjeh Steam platforme doveo je do razvoja linije mikro-konzole s Steam Machineom, kao i SteamOS operativnog sistema.
E sad, kad znate historijat i namjenu Steama, da se pozabavimo manje znanim mogućnostima.

Steam menu

1. Kupovina stvari i povrat novca

Ovo je uvijek problematičan dio kada su u pitanju digitalni sadržaji. Kod Steama imate opciju povrata novca u roku od 14 dana od dana kupovine i ako ste, kad je u pitanju igra, koristili se njome kraće od dva sata. Da, mjeri se i to. U slučaju da neki ili oba ova uslova nisu ispunjeni možete zaboraviti na povrat novca, pa drugi put bolje pazite. Ali svakkao je dobro da u roku od tih 14 dana isprobate preuzetu igru i ako nešto nije uredu ili niste zadovoljni da možete izvršiti povrat novca i zaboraviti na tu neugodnost kupovine problematičnog proizvoda.
Proces povrata ide ovako: na Steamovoj stranici odete do stranice podrške, Support Page, i kliknete na opciju A Purchase. Tu onda listate sve dok ne ugledate naslov koji vam se nije svidio. Kliknite na njen naslov i izaberite opciju I would like to refund. Ako su ona dva uslova ispunjena Steam će vam vratiti pare na način kako ste ih i platili, obično PayPal.

2. Dijeljenje igre među ukućanima

Zgodna stvar Steam paltforme je da možete dijeliti naslove iz tuđih Steam biblioteka. Jedini je uslov je da dok vi koristite “posuđenu” igru ili šta drugo, njen originalni vlasnik se istovremeno se ne koristi njome. Dakle, tata vam ode na posao da zaradi koju marku a za to vrijeme se vi igrate nekom igrom iz njegove Steam biblioteke. Ali to se ne dešava automatski jer bi se onda svako igrao na svačiji račun. Ovdje se radi o igranju na istom kompu. Potrebno je da razmjenite login podatke sa osobom koja želi dijeliti svoju biblioteku s vama, dakle tatom.
Tata onda ode nakon prijave u Setting, Family, Authorize Library Sharing on this computer i gotovo. od tog momenta možete dijeliti naslove sa svojim ukućanima.

3. Premještanje igre na druge lokacije u računaru

Prilikom kupovine i instalacije neke igre korisnici obično puste da se ona instalira “gdje hoće” i vremenom se ta praksa pokaže kao loša jer se natrpa particija, najčešće C:\, dok druga ili druge zjape poluprazne. steam nudi mogućnost prebacivanja igre iz jedne lokacije na drugu bez ponovne instalacije i svih zavrzlama koje se pri tom javljaju, da ne spominjem za početak sporu konekciju i preuzimanje 20, 30 ili više gigabajta sa Steama.
Da biste to uradili, na novoj lokaciji kreirate folder u koji namjeravate prebaciti igru. Odete na Steam i u opciji Settings, Downloads, Steam Library Folders. Kad se otvori prozor kliknite na opciju Add Library Folder, Nakon toga treba da odete do biblioteke igara i desnim klikom miša izaberete igru koju želite premjestiti i onda idete na Properties, Local Files, Move Install Folder.
Na taj način možete premjestiti i ostale, kad se za to pokaže potreba.

4. Streaming igre na kućnom TV

Danas je jako popularno misliti da se na Youtube ili drugim lokacijama može namlatiti lova prikazujući drugima kako se igrate ili radite neku drugu aktivnost. vaša aktivnost se može snimiti i postaviti kao običan video snimak koji će drugi lajkati, pljuvati ili – najčešće neće ništa reći. Ali, vama je bitan broj pregleda, što više, tim bolje. Osim toga načina, osobe koje imaju brz i stabilan upload mogu obaviti streaming toka igre u realnom vremenu i na taj način dati novu dimenziju igranja za sebe i publiku.
Steam nudi mogućnos streaminga vaše igranja sa računara na TV, posredstvom laptopa koji ima HDMI.
Da biste ovo iskoristili trebate dok ste prijavljeni na Steam otići do opcije Settings, In Home Streaming, Enable Streaming i opalite kvačicu u kvadratu. nekad ne proradi baš sve iz prvog puta pa je potrebno malo čeprkati po postavkama hosta i clienta. No, ako je sve uredu, logirate se na svoj Steam nalog sa laptopa, a prije toga ste već prijavljeni na isti nalog na PC. Odaberete potom igru koju želite igrati i označite opciju za streaming i zabava za ukućane može da počne.

5. Upravljanje Steam igrama

Djeca sa Zapada imaju mogućnost da se za (njih) smiješan novac domognu gomile naslova, i niej riejtkost da pojedini imaju na desetke naslova. Ako ste i vi jedan od takvih momaka, onda bi vas dalji tekst mogao zanimati.
Rekli smo kako možete premjestiti jednu igru sa neke lokacije na drugu. Ali, šta ako trebate prebaciti10 ili više igara odjednom? Steam nudi rješenje i za takav slučaj.
Izaberete više igara i pritisnete taster Ctrl na tastaturi, te desni klik miša, nakon čega će se pojaviti nove opcije, među kojima su deinstalacija starih naslova koji vas više ne zanimaju a zauzimaju prostor na disku, kopiranje, premještanje, dodavanje u kategorije, lične favorite ili odabrati par naslova za odloženu instalaciju.

Za rješavanje nekih od navedenih problema tu je besplatna aplikacija, SteamMover, koju možete da preuzmete sa stranice ovdje. .

Pratite nas:
20
Facebook
Twitter