Asus ROG STRIX-GTX1060-O6G-GAMING grafička kartica

Nvidia grafičke kartice ne treba posebno predstavljati jer Nvidia je sinonim za ugodno i glatko igranje. Danas vam ovdje donosimo kratak pregled ove grafulje…

Tako to izgleda kad u dućanu ostane prosječna plaća radnika iz FBiH

Kada je firma Asus, koju inače znamo kao tvorca odličnih (i često skupih) matičnih ploča, najavila izlazak ovog modela na tržište istovremeno je dala pravo partnerima u tom segmentu da na vlastitim pločama krenu sa izradom njihove verzije. Sugerisana cijena (MSRP) ovog modela je postavljena na 249 USD, a “nabrijani” model, tzv. FE ili Foundation Edition se procijenila na 299 USD. Na taj način je partnerima ostavljen prostor od 50-tak dolara da se cijenom nađu “negdje između”. Isto tako i kupce.
Ozbiljan konkurent Nvidia je firma AMD, sa grafuljama serije Radeon RX 4xx, posebno modela RX 480, koji se prodaje po nešto nižoj cijeni i zbog toga je izbor za gamere i “kopače” kripto-valuta, znate ono: Bitcoin i braća.
GeForce GTX 1060 STRIX ima 16 nm GP106 , koji je 3. po redu ASIC na kojem je primjenjena Pascal arhitektura. Značajka ovog čipa je da sadrži pola čipa GP104 na kojoj je zasnovan model kartice GTX 1080 ali ima svega 75% rasterskih i memorijskih mogućnosti na raspolaganju u odnosu na original. Da bude stvar zabavnija, verzija GTX 1060 STRIX OC, koja ima 6 GB memorije, je blago brža od “običnog” modela GTX 1060 sa 3 GB, budući da su joj komponente malčice navijene, otud ona oznaka OC.
Kad u trgovini ugledate kutiju u kojoj stiže ova kartica, poprilično se iznenadite njenim dimenzijama! Sam GPU je proizveden na Tajvanu, površine 200 mm2 koja je ugostila 4.4 milijarde tranzistora!
Na naslovnici se ne nalaze one smiješne slike kojekakvih SF crtića ili filmova već je prikazana sama kartica i STRIX logo, dok se na zadnjoj strani nalazi 5-6 slika koje ilustruju neka od obilježja zbog kojih biste trebali kupiti baš ovaj model. Znate već, marketing. Kartica je dobro upakovana, a pored nje još dobijete CD sa upravljačkim programom (“drajver”) i dodatnim sofverom kao ASUS GPU Tweak II, zip vezice od Asusa, te kupon za igru World of Warship, ko voli. I upute. za one koji vole da čitaju, a uz to imaju i oko sokolovo.


Vlasnici nekih ranijih modela Nvidia kartica, kao GTX 1050, primjetiće da ova serija ima posve drugačiji hladnjak i čini je masivna ploča dimenzija 30×13 cm, što znači da kupci sa manjim kućištima se mogu naći u problemu. Osim toga, kartica svojom širinom od 4 cm zauzima dva slota. Računajte na to da je kartica malčice veća od ploče, sa svim onim plastikama i okvirom.
Za razliku od drugih modela, kartica na prednjoj strani ima čak 3 ventilatora i to bi u startu trebalo značiti da kartica ima adekvatno hlađenje bez obzira na režim rada. Kad se to sve ukloni, ispod se nazire rashladno rješenje koju čini 5 cijevi koje polaze od GPU i završavaju u hladnjaku. Od tih 5 dvije direktno su oslonjene na površinu GPU, što smatramo dobrom idejom. Poprečno na cijevi je smještena žuta termalna ploča koja je zadužena za hlađenje strujne krugove za regulaciju napona, tako da klokirana kartica ne osjeća tegobe pregrijavanja. iako na prvi pogled ventilatori izgledaju kao i kod drugih modela, to vam se samo čini: ovdje je primjenjena patentirana tehnologija krilaca koja treba da obezbijedi bešumnu vrtnju koja kod nekih modela baš ide na nerve. Sam hladnjak je isti kao kod modela GTX 1080, i kad se ukloni ispod se vidi sjajna metalna šipka koja rashlađuje memorijske čipove, dakle – na sve se mislilo.
Buka ventilatora “u leru” je vrlo niska, i ako imate kakvo pasivno hlađenje i SSD diskove, gotovo da ništa ne čujete! Mislim, ne da ne čujete od buke, već nikakav zbuk ne dopire iz kućišta! Kartica je tada na temperaturi 40 do 60 C i mjerač buke pokazuje – nulu, dok RX 480 emituje 29 dB! Kad temperatura poraste preko 63 C onda se ventilatori probude i daju 32 dB, dok RX 480 emituje 41 dB.

Toplotne cjevčice na STRIX idu preko GPU, i dvije direktno leže na njemu


Temperatura GPU “u leru” je 40 C, u toku standardnog rada ide do 60, i navijena do 65 C. Kad PC pokazuje samo desktop ventilatori miruju i temperatura od 40 C je baš idealna. Tada memorijski clock pokazuje 253 MHz, baš kao i kad imate par monitora spojenih ili gledate Blue ray filmove, i tek kod obrade 3D aplikacija i igara skače na 1620 – 2025 MHz.
Na zadnjoj stranice se nalaze i dva priključka za ventilatore koji su sinhronizovani sa ventilatorima na GPU. Tako možete da spojite dva ventilatora koji neće raditi dok kartica nije pod punim opterećenjem. Ne znam zašto bi neko to radio, osim tokom ljetnih mjeseci i ako nema klimu, a vrti nešto bolesno zahtjevno u tijesnom kućištu. Asus je dao čak i OC mjerne i podešavajuće tačke koje, iako neoznačene, dostupne su bez rastavljanja kartice.
Monitor se može priključiti na 5 načina: DVI priključak, 2x HDMI i 2x DisplayPorta. No, kod DVI priključka nema više analognog signala i zbog toga će vam trebati adapter. Čist dizajn s prednje strane omogućava razmještaj LED dioda koje trebaju pored perfomansi da zadovolje i estetski izgled kartice u kućištu za vrijeme rada. Priključak DisplayPort podržava 4K @ 120 Hz i 5K @ 60 Hz ili 8K @ 60 Hz s dva kabla. No, kartica ne podržava SLI-način rada. Raniji napojni 6-pinski priključak je zamijenjen sa 8-pinskim i deklarisana potrošnja je 225 W. Osim toga, tu je i uP 9511 naponski kontroler kojeg nema na ranijim modelima.
Priloženi GPU stiže sa HDMI zvučnim uređajem koji je HDMI 2.0b kompatibilan i podržava HD audio i Blue ray 3D filmove. Kod nas je mali broj korisnika Blue ray čitača, a još manje ih kupuje originale filmova, pa je upitno koliko će ih tu mogućnost iskoristiti. Ali – nek’ se nađe. Video enkoder GPU je ažuriran tako da podržava HEVC u 10- i 12-bitnom načinu.
Kartica podržava utor PCI Express 3.0, Open GL 4.5, 192-bitna sabirnica, 1280 CUDA jezgri, memorijski clock 8208 MHz, max. rezolucija 7680×4320 px.

Sastavni elementi GTX 1060 STRIX


Kao što već znate, kartica je opremljena sa jako dobrih 6 GB GDDR5 memorije čije čipove pravi Samsung i navedeno je da rade na 2000 MHz. Možda nekom dodatna 2 GB memorije u odnosu na model GTX 1050 ne izgledaju kao neki veliki napredak ali se to kod današnjih grafikom zasićenih gamerskih naslova koji se vrte na HD i većim rezolucijama itekako fino iskoriste.
Potrošnja energije ove kartice, zahvaljujući Pascal tehnologiji na kojoj je izrađena je racionalna i dobro upravljana, dok je kod FE verzije ove kartice to, trenutno, dovedeno do savršenstva! Ovaj model je 1-2 W nešto “gladniji”. kako smo se igrali tako je i porast snage rastao, manje od 20W u odnosu na FE. U “leru” kartica guta 6 W kao i modeli 1070 i 1080, dok kod prriključena dva monitora se penje na 7 w, opet kao i kod spomenuta dva modela. U poređenju sa RX 480, koji “prži” dobrih 15, odnosno 40 W, to je više nego superiška! Pri pokretanju raznih gamerskih naslova prosjek se vrtio negdje oko 130 W, dok je RX 480 uzela 163 W, skoro kao GTX 1080, koja je popila čitavih 166 W. Kad smo karticu zaposlili sa svim max detaljima u nekim zadnjim igrama dobili smo potrošnju od 142 W, dok je RX 480 uzela 167 W. Naravno, što manje, to bolje.
Probali smo karticu u nekoliko rezolucija i naslova: 1920x1080px je za 6% brža od RX 480, ali za 55% slabija od GTX 1080. U modu 2560x1440px je opet za 6% brža od RX 480, i 60% sporija od GTX 1080, dok je u modu 3840x2160px bila za 10% brža od RX 480 i 64% sporija od GTX 1080. Jeste da je tih 60% u odnosu na GTX 1080 veliko, ali pogledajte i njenu cijenu pa će vam se sve samo objasniti. Omjerom cijena : sposobnosti RX 480 je nešto povoljnija, za nekih 9-10% ali to je sada više subjektivan stav nego nešto opipljivo.

Priključci


Većina kartica se može dodatno ubrzati, procesom poznatim kao overklokiranje (a koji ne savjetujemo iz više razloga), pa ni ova nije imuna na to. Imajte na umu da ne možete sve modele GTX 1060 ubrzavati sa istim parametrima i sve činite postepeno, povećavajte parametre i provjeravajte stabilnost sistema. Dok se ona naruši, treba vratiti bar korak niže i opet pokušati.
Najveći overclock ovog modela je 2420 MHz memorije (18% povećanje) i 163 MHz na osnovni takt GPU, te to čini boost u opsegu od 2015 – 2188 MHz. Šta se s tim dobilo? Pa, npr. kod fabričke postavke ova kartica Battlefield 3 pri 2560x1440px vrti na skoro 91 fps, dok ovako navijena daje skoro pa 102 fps! Da li vam je toliko povećanje uz sav rizik bitno? Mi ne mislimo.
GTX 1060 STRIX OC u poređenju sa “običnim” GTX 1060 sa takođe 6 GB GDDR5 se pokazuje kao brža za nekih 6%, a generalno je od RX 480 bolja za 11%. Iako je 30 DB nizak nivo buke, s obzirom na primjenjeno rješenje za hlađenje sa GTX 1080, čini nam se da se trebalo dodatno poraditi na daljem smanjenju buke ispod 30 dB, a pri tom bi hladnjak i dalje držao GPU ispdo 70 C.
Spomenuli smo RGB rasvjetu kartice, sistem poznat kao Aura RGB Lighting i ljubiteljima LED rasvjete omogućiće dosta zabave jer nudi milione nijansi u 6 modova Ona dva HDMI porta Asus reklamira kao VR ready, tj. kažu da se istovremeno mogu priključiti TV i VR uređaj, ili dva VR uređaja, ali to nismo mogli probati.

Aura Lightning System


Zaključak na kraju je sljedeći: Asus je ideju da stvori karticu bolju od AMD RX 480 sproveo u djelo več sa osnovnim modelom GTX 1060, dok su FE i STRIX modeli samo dodatna dva eksera u sanduk od RX-ice. Ali nisu preveliki. No, drže 🙂
Kada usporedimo STRIX i obične GTX 1060 stvar je malo drugačija. Partnerske firme, kao Zotac ili Gigabyte prave cijenom povoljnije modele običnih 1060 koje onda možete da navijate i dostignete perfomanse STRIX modela uz uštedu od nekih 100 maraka. Sve je do vas i vaših ambicija, novčanika… brojki s kojima ćete se hvaliti po forumima ili samom sebi. Za one koji se kolebaju, a planiraju da potroše nešto više novaca za grafulju, i oko su bacili na ovaj model zbog perfomasni, možda je dobar savjet da uštedite još malo para i kupite model GTX 1070 koji ima nekih 35% veće perfomanse, više memorije i – podršku za SLI! Ne znam zbog čega će vam SLI ako ste jedva skucali pare i za 1070, ali valjda, “da se nađe”.
Cijena GTX 1060 STRIX kod nas se kreće oko 879 KM, ali vjerujem da se može pronaći i jeftinije, u varijanti plaćanja “pare na sunce”.

Pratite nas:
20
Facebook
Twitter