Električni automobil: Tesla S

Civilizacija se bori iz godine u godinu sa sve većim efektom “staklene bašte” koji je izazvao podizanje prosječne temperature na godišnjem nivou za par stepeni. Osim industrije, veoma veliki zagađivači su različita vozila čiji ispušni plinovi predstavljaju pravu noćnu moru u velikim gradovima, ali i kod nas, u Sarajevu, na primjer. Ali da ne mora biti tako pobrinuo se proizvođač revolucionarnog automobila poznatog pod imenom Tesla. Donosimo vam iz pera naše učenice neke detalje o modelu “S”…

Model S

U prvih deset mjeseci 2018.godine automobil „Tesla S“ je najprodavaniji automobil u Sjedinjenim Američkim Državama.
Svojim atraktivnim vanjskim izgledom podsjeća na Jaguar XF. Razvija 210 km/h, a ubrzanje mu je 4,4 sekunde do 100 km/h. Ima 8000 litij-ionsku bateriju, s kojom može preći i do 500 km.
Model „Tesla S“ u svom osnovnim paketu ima bateriju kapaciteta 60 kWh i 302 KS (konjske snage). Cijena ovog osnovnog modela iznosi 68.000 eura, a cijena najsnažnijeg modela, sa baterijom od 85 kWh i 416 KS, prelazi iznos od 91.000 eura.
Model S postao je najprodavaniji elektro-automobil na svijetu. Pored Amerikanaca, našao je svoje tržište i u Evropi. Za ovaj model najviše su zainteresirani Norvežani. U zemljama Evropske unije i drugim naprednim zapadnim zemljama vožnja ovim automobilom donosi određene povlastice. Kako ne zagađuje okolinu, s njim možete ući u centar grada, manji su porezi i druga davanja, koja morate izdvojiti ukoliko vozite automobil na benzin. Također, Norvežani su izračunali da oni na godinu dana vožnjom na struju, umjesto skupog benzina, štede i do 8000 eura.
U modelu „Tesla S“ prekidači i komande svedene su na minimum. Prekidač za pokretanje motora zamijenjen je senzorom u sjedalu, koji reagira na prisustvo vozača. Ima veliki zaslon, pravi tablet, s dijagonalom od 43 cm, preko kojega se upravlja gotovo sa svim.

Unutrašnjost auta je elektronski “začinjena”

Možda izgleda nevjerovatno, ali Model S u prvih sto metara ubrzava bolje od Ferrarija ili Porschea. Nema kašnjenja turba, izmjene prijenosa i sličnih zadataka. Na visokom nivou su spremnost i snaga motora. Sve se odvija u potpunoj tišini, ali samo do brzine od 120 km/h. Tada ćemo osjetiti neočekivanu buku, koja dolazi od točkova, što je rezultat nedovoljno dotjerane aerodinamike.
Svojom masom prelazi 2,2, tone. Dužina mu je gotovo 5 metara. U krivinama je precizan i oduševljava lakoćom upravljanja.
Od dvije papučice, koje se nalaze pod nogama, većinom se koristi samo jedna, ona desna. Čim skinete nogu s potenciometra, uslijedi snažno kočenje motorom i tek se je u posljednjim metrima potrebno poslužiti kočnicom.

Smještaj baterija u modelu “S”

Baterija se može napuniti putem standardne kućne utičnice (230V/3 kW), pri čemu svaki sat punjenja donosi 14 km putovanja, odnosno nakon12 sati punjenja baterija neće biti niti napola napunjena. Postoje posebne stanice za punjenje. Na tim se stanicama, koje postoje u većim europskim gradovima, za 40 minuta baterije napune 80 posto. Zanimljivo je da je prvih 20 minuta punjenja besplatno.
Motor je smješten u nivou zadnjih točkova. Aluminijski pod je debljine 6 mm i dio je karoserije. On nosi pakete baterija. Preko 8000 litij-ionskih baterija su međusobno povezane i podjeljene u 16 modula. Masa baterija prelazi 600 kg, a njihov kapacitet je 85 kWh.
Motor je trofazni, koji se pokreće izmjeničnom strujom i hladi se tekućinom. Razvija 310 kW (422KS) od 5000 do 8600 okretaja.
Zaboravimo na zagađenje zraka, naftne krize. Vozilo budućnosti je tu.

Napisala: Lana Pehlić

Pratite nas:
20
Facebook
Twitter