Counter-Strike: Global Offensive dobio Battle Royal mod i još ponešto

Counter-Strike ili naški: Protivudar, je igra koja godinama hara po računarima domaćih i inostranih gamera, povremenih i onih koji svoju igru smatraju ozbiljnom zadaćom. Šta ima novo u ovoj igri?

Prvobitna verzija igre je poznata po nazivu Half-Life: Counter-Strike koja je nastala 2000. godine i jednostavnom idejom i malim hardverskim zahtjevima je osvojila srca mnogih vlasnika računara koji iole uživaju u napucavanju protivnika.
Za one koji to još ne znaju, radi se o dinamičnoj igri između dva tima, specijalci i kriminalci, koja se odvija u tri moda: specijalci oslobađaju taoce ili demontiraju postavljeni eksploziv kod neke strateške tačke ili je specijalac VIP koji mora stići na određeno mjesto. Naravno, kriminalci ih u tome sprječavaju. Igra je sadržavala tuce mapa, osim živih igrača na mreži je podržavala i “botove”, kompjuterski upravljane likove koji nisu bili baš nešto pametni ali ni glupsoni koji trče uokolo. neki će se sjetiti komičnih situacija u kojima bot “zapne” kod nekog mjesta i ne ide dalje, ili pak scena u kojima se bot naprosto baci s visine u nastojanju da odradi posao!
Osim spomenutog, igra se održavala u životu i zahvaljujući besplatnim alatima koji su davali igračima mogućnost da sami kreiraju mape, te da redizajniraju skinove (izgled odjeće, oružja, likova) i na taj način uliju igri novi dah života.
Da, i izmišljeno je more cheatova kojima su pojedinci nervirali one koji su se htjeli pošteno zabaviti.


I onda je juče firma Valve, koja drži prava nad CS, odlučila da skrene pažnju sa Fortnite i PUBG na zaboravljeni biser FPS žanra potezom koji svakog raduje:
u firmi su odlučili da izvornoj igri, koja se sada zove Cointer-Strike: Global Offensive, dodaju mod Batle Royal, pod nazivom Danger Zone, i uz to objave kako je od sada igra besplatna za sve!
“Besplatno” uključuje sve modove, matchmakere, kutije sa oružjem i druge sitnice. U igri se susrećete sa drugim igračima koji imaju isti status kao i vi – kao npr. Prime Status. Ako ste kupili CS GO prije ovog datuma, onda ste dobili taj status, a ako niste, onda morate se “iskeširati” za nekih 25 KM za taj status ili krvariti kroz igre sve dok ne steknete nivo 21.
U Valve kažu da Prime Status ima još nekih benefita u vidu suvenira, poklona, kutija sa oružjem i drugim sitnicama koje bi vam mogle valjati u borbi.
Što se tiče detalja u vezi sa ovim promjenama, nema ih na internetu nešto previše, stvar je prosta, kao i inače:
spomenuti mod podržava igru za najviše 18 igrača, i to samo ako igrate u paru ili tročlanom timu; ukoliko odlučite da igrate sami, onda je broj igrača smanjen na 16.
S obzirom na veličinu mapa i broj igrača, Valve očekuje da svaki meč traje do 10 minuta u kojem nema zarobljenika! Igračima je na raspolaganju standardni arsenal oružja od kojih svako ima svoje dobre i loše strane, sjetite se samo one mašinke M-249 Saw koja je uglavnom plašila i pravila buku, ali nije bila nešto dobra kao “kalaš” ili M-16.
Oružja su podijeljena u 7 kategorija: noževi, pištolji, sačmarice, automatici, jurišne i snajperske puške, te mitraljezi, čak 4 modela!


Kako bi se mod učinio težim igračima je umjesto 100% energije dodato još 20%, što bi nekad trebalo da znači bitnu razliku između života i smrti. Ili poraza i pobjede.
Kako se igra ovaj mod?
Momci iz Valvea su zamislili da svaki igrač odabere pogodno mjesto u Blacksiteu gdje želi da uleti, zatim pronađete pare, opremu i ostale sitnice, te tako nakrcani “cunjate” okolinom, izvršavate kojekakve plaćene misije i pomoću tableta pratite situaciju na terenu, donosite odluke o iznenadnom napadu ili uhođenju, skrivanju do bolje prilike, taktizirate i nastojite preživjeti. Znate da najbolji uvijek pobjeđuje, zar ne?
Hardverski zahtjevi su smiješni, može da se igra na gotovo svemu što ima bar Win7 i 15GB mjesta na disku!
Igra se može preuzeti na Stemu (a gdje drugo), sa ove adrese:
Valjda imate nalog an Steamu, ha?

Detalje oko oružja i drugih sitnica imate na ovom linku .
Na kraju, još da napomenem, da iako je popularna ne bi je trebalo davati mlađim igračima, posebno ne onima ispod 12 godina, ali to je ionako u rukama njihovih roditelja, kao i uvijek.

Pratite nas:
20
Facebook
Twitter