Sea of thieves

Tužno, ali istinito, ali čini se da djeca nekako najviše uživaju u vrlo nasilnim igrama u kojima je potrebno potamaniti što više neprijatelja, što živih, što mrtvih, a da na priču igre malo ko obraća pažnju. Zato je uvijek zanimljivo kada se pojavi neka igra koja ponešto ima i drugačije izvođenje…

Sea of thieves (More lopova) je igra koja je izašla u martu 2018. godine za određeni broj zemalja i prvenstveno samo za PC na kojima se vrti MS Windows 10 ili za Xbox One. Njen razvoj je počeo još 2014. godine (da, jeste li vidjeli koliko to traje, a piše je ekipa od dvadesetak vrsnih stručnjaka u programiranju, grafici i dizajnu) i prvobitno se zvala Athena. Igra sadrži “generator gusara” koji slučajno kreira 8 gusara sa različitim izgledom pri čemmu igrač (vi) može izabrati jednog i zaključati izgled dok se ostalima mijenja izgled. Čisto da ne bude dosadno. Razvoj igre obavio je tim pod imenom Rare a koristili su game engine Unreal, koji pokreće mnoge poznate igre. Za uporne ovaj game engine je dostupan besplatno pa se mogu okušati kao kreatori vlastite ideje igre, no nemojte misliti da je to dječja igra – iako game engine nudi prilično dobro riješeno okruženje za razvoj igre, ništa samo od sebe neće ići, sve morate učiniti baš vi, a to i niej baš tako lako, posebno ako ste sam svoj majstor. No, praksa i upornost čine čuda!
Igra Sea of thieves je akcijska avantura sa piratskom tematikom. To je kooperativni multiplayer i igra se iz prvog lica. U igri skupina igrača putuje brodom po svijetu i istražuje njegova prostranstva, i pri tom obavljaju različite uloge na brodu: plovidba, navigacija, dizanje jedara, pucanje iz topa i tome slično.


Tokom igre se igrači upućuju na različite zadatke u kojima sakupljaju plijen i učestvuju u borbama protiv drugih igrača. kako je svijet u kojem “ratuju” zajednički za sve igrače, to znači da će se skupine igrača vrlo često susretati tokom plovidbe i obavljanja zadataka i imati priliku da “izravnaju račune”.
Cilj je, pogađate, postati pirat nad piratima.
U samoj igri nije dat naglasak na vrhunsku grafiku, već na ideju i zabavu, jer je grafika u stilu crtanih filmova ali je sama igra zabavna. Game engine daje dosta slobode likovima i moguće su različite “akrobacije”.
Jedna od zabavnih je sigurno pucanje iz brodskog topa koji, za razliku od onih itz Call of duty ili Battlefield igara, nema one silne nišanske sprave, radare i druge nerealnosti. Sve je odokativno, pa ko koga odalami đuletom po glavi! Ima tu kao što rekoh, kostura, morskih nemani…svašta!
Igrači tokom isija koje se zovu putovanja mogu sakupljati novčiće, pljačkati druge brodove ili tvrđave sa kosturima koje sadrže određene količine zlata (zamisli ti to). Prikupljeno zlato se potom može pretvoriti u nešto korisno, poput kupovine boljih jedara, trupa za brod ili oružja, no da znate da su to više šminkerske fore u igri i ne utiču nešto posebno na borbu.
Na početku igre igrač dobija oružje i ima pet krugova municije prije nego što bude morao pronaći municiju. Četiri upotrebljiva oružja su: flintlock (kremen), blunderbuss (skraćena puška velike moći), sniper rifle (snajper) i cutlass (piratska sablja).
Publika i kritika su solidno primili ovu igru, uglavnom je dobila ocjenu 6.5 od 10, što je sasvim OK i na neki način obećava dobru zabavu svima koji vole ovakav scenario igre.
Do sada se pojavilo nekoliko dopuna (zakrpi), tačnije četiri, i ova zadnja, Shrouded Spoils, koja je valjda besplatna, donosi maglu, nove kipove sirena, nekoliko novih tvrđava za pljačku (ako kosturi to dozvole), možda neka ogromna hobotnica i … tako nekako.

Po pitanju hardverskih zahtjeva, čini se da ga mogu igrati i gameri sa prosječnim konfama, od Pentium i3 na 3 GHz, sa bar 4GB memorije i grafuljama koje podržavaju DirectX 11, te slobodnim prostorom od nekih 60 GB na tvrdom disku – rekao bih – svako! Čak se spominje da bi mogli i PC sa grafičkim čipom umjesto grafičke kartice ali ne očekujte ko zna kakvo brzo izvođenje igre i neke strašne efekte!
Ne preporučuje se mlađim od 12 godina, tu i tamo ima nekih iščašenog humora, ali ako slabo znate engleski nećete to ni primjetiti, a na scene “cuganja” bez kojih pirat kao ne može, zažmurite i zamislite da pije čistu izvorsku…
Igra se prodaje po ne tako malih 60 USD ali možda će na Steamu ili drugdje uskoro biti jeftinija, možda čak i za novogodišnje praznike. Provjerite.

Pratite nas:
20
Facebook
Twitter