Pubertet

Pubertet je, možemo slobodno reći, hash tag koji se najčešće spominje za vrijeme odrastanja djeteta, tokom obrazovanja u osnovnoj školi. Njega se “krivi” za sve što je negativno u toj fazi života djeteta, što je greška, i zato vam donosimo neke značajke koje se tiču ovog perioda uzrasta viđeno kroz tekst jedne učenice…

PUBERTET

Jedno od najturbulentnijih razdoblja života upravo je razdoblje puberteta. Pubertet predstavlja prijelaz od djeteta do odrasle osobe.
Razdoblje od nastupa spolne zrelosti do završetka rasta i razvoja naziva se adolescencija. Iz same definicije jasno je da pubertet obuhvata mnoštvo promjena.
Djevojčice i dječaci u pubertet ne ulaze istovremeno, djevojčice u pubertet ulaze većinom oko 10. godine života, dječaci oko 12. godine. Međutim, dob početka puberteta vrlo je promjenjiva isto kao i trajanje puberteta.

Različito ponašanje dječaka i djevojčica u tom periodu

Rast i razvoj u pubertetu

Jedan od glavnih znakova puberteta je ubrzanje rasta. Ulaskom u pubertet brzina rasta se ubrzava te negdje sredinom puberteta dijete ulazi u takozvani pubertetski period rasta.
Osim rasta u visinu u pubertetu dolazi i do porasta tjelesne težine, kod djevojčica se stvara više masnoga tkiva, pogotovo u području bokova i bedara, a kod dječaka više mišićnog tkiva.

Rast i razvoj u pubertetu kod djevojčica

Djevojčice u pubertet ulaze ranije nego dječaci. Prvi znakovi puberteta kod djevojčica javljaju se između devete i jedanaeste godine. Kod djevojčica se javljaju neki znakovi koji im daju do znanja da ulaze u “svijet žena”

Razvoj do puberteta

Pubertet kod dječaka

Prvi znakovi puberteta kod dječaka se javljaju u prosjeku dvije godine kasnije nego kod djevojčica, između desete i dvanaeste godine života.Kod dječaka se počinje razvijati i pazušna dlakavost te dlakavost lica, produbljivanje glasa (mutiranje), povećava se mišićna masa, povećava se širina ramena, dužina stopala, dozrijevaju kosti.

Ostali znakovi puberteta

Kako u pubertetu pojačano rade sve žlijezde, tako intenzivno rade i žlijezde znojnice i lojnice. Rezultat pojačanog rada žlijezda znojnica je pojačano znojenje te neugodan miris tijela, a pojačani rad lojnica odgovoran je za ostale neželjene pojave u pubertetu kao što su masna koža i kosa te bubuljice. Redovita i pravilna higijena ublažit će ove nelagodne znakove puberteta.

Psihičke promjene u pubertetu i adolescenciji

Vlastiti izgled postaje glavna preokupacija, a tjelesne promjene ne javljaju se kod svih u isto vrijeme, vrlo često su prisutni nesigurnost i gubitak samopouzdanja, pogotovo kod one djece koja u pubertet ulaze među prvima ili posljednjima. Djeca u pubertetu imaju potrebu za grupnom pripadnošću, vršnjačke skupine postaju puno važnije od roditelja, čiji autoritet počinje slabiti.

Kako se roditelji trebaju ponašati sa svojim adoloscentom

Česte promjene raspoloženja, tvrdoglavost, otpor prema svakom autoritetu, kritičnost i stalna borba za samostalnost mogu biti naporni za roditelje. Izuzetno je važno da roditelji prihvate prirodne promjene koje nastupaju u odnosima s djecom tijekom puberteta i adolescencije kako bi se emocionalno i socijalno sazrijevanje uspješno dovršilo. Svaki adolescent želi biti prihvaćen, ne samo od vršnjaka već i od obitelji, mora imati osjećaj sigurnosti koji proizlazi iz podrške i snažne veze s obitelji. Stalna kritika i nerazumijevanje roditelja kod adolescenta će dovesti do pobune.

Ovo nije način da se izgleda “starije”

Kraj puberteta

Pojam adolescencija obuhvata i psihološke i socijalne promjene te, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, traje od 10. do 19. godine života. Pubertet kod djevojčica u prosjeku traje 4 godine, a kod dječaka u prosjeku 6 godina.

Zaključak

Uvidjeli smo da je pubertet neminovnost kroz koju mora proći svako ljudsko biće. Kod djece se to izražava na različite načine. Svako dijete to ispoljava na svoj neki način i zbog toga je važno imati razumijevanje za taj period kada djeca na mala vrata ulaze u svijet odraslih.

Napisala: Nadja Kajtezović-Mahmić

Pratite nas:
20
Facebook
Twitter