Uslužna aplikacija za diskove: Mini Tool Partition Wizard

Danas su tvrdi diskovi (hard diskovi) nezaobilazni dio svakog računara. Da bi podaci bili lako dostupni trebaju se i pravilno podesiti.

Uglavnom imamo po jedan tvrdi disk čiji je cjelokupni kapacitet jedna particija. Šta je particija? To je logički dio diska koji operativni sistem vidi kao zaseban disk i dodjeljuje mu slovnu oznaku. Te oznake započinju slovom C, a završavaju na Z. Ako imate DVD ili CD pogon i oni će imati svoje slovo, pa i USB “stik” kad ga umetnete i OS ga prepozna!
Ukoliko je cijeli disk jedna particija, onda ga sistem vidi kao C:\. Da li je to uredu? Naravno, ali ima i drugih načina.
Danas se za razumno malu svotu novca mogu nabaviti diskovi od bar 500 GB, 1 TB , a za nešto više (mnogo više) novaca, čak i 12 TB! Naravno, mislimo pri tom na magnetne tvrde diskove. Postoje i vrlo brzi, tzv. SSD diskovi, koji po načinu rada najviše podsjećaju na popularne USB “stikove” samo su brži i imaju veće kapacitete od USB stika, 200 GB i više, ali oni su za naše uslove još skupi, posebno ako se ima u vidu njihov kapacitet jer se nikom ne preporučuje kupovina magnetnog (običnog) hard diska manjeg od 500 GB za računar.
Tako veliki diskovi (500 GB i više) mogu se podijeliti na dvije ili više particija, no ne više od tri, i svaka particija imaće svoju slovnu oznaku. Zbog čega bi to bilo dobro uraditi?
Instalacija OS ide obično na C particiju. Na nju takođe instaliramo i aplikacije poput MS Office, Adobe Photoshop, računarske igre… a drugu particiju onda možemo iskoristiti da snimamo datoeke koje nastanu radom tih aplikacija: slike, video, animacije, muzičke zapise, dokumenta, tabele… I šta smo s tim dobili? Pa, ako se nešto desi OS: padne, zarazi se virusom ili obrišemo slučajno neke sistemske stvari moraćemo ponovo formatirati (nepovratno obrisati) particiju C: i ponovo instalirati OS i željene aplikacije, i pri tom ćemo izgubiti sve podatke koji su bili na C: a nismo sklonili na CD, DVD, USB ili negdje na internet, u cloud sistem.
Ilustracija, ne stvarni prikaz particija
Nemojte misliti da se to dešava samo kad padne sistem i ne može se oporaviti, to morate učiniti i kad mijenjate matičnu ploču!
Neki ljudi ovo pojednostave tako da u računaru imaju dva tvrda diska, od kojih svaki onda opet je jedna particija, pa ih sistem vidi kao C: i D:.
A mogu li se i oni podijeliti na particije? Ma naravno, samo onda sistem da je slovne oznake na “čudan način”:
* disk I: particije C i E
* disk II: particije D i F,
ukoliko ste oba diska odredili da imaju po dvije particije.
Dakle, ako ste učinili kao što je gore predloženo (iamte disk sa dvije particije i odvojenim datoekma od aplikacija), prilikom formatiranja C: particije sve datoteke na ostalim particijama će ostati gdje jesu i nećete ih morati kasnije opet vraćati! Zgodno, zar ne, posebno ako imate stotine megabajta važnih podataka?
A šta, ako jedna od particija postane “pretijesna”, dok na drugoj ima još dosta prostora?
E, onda je tu alat koji danas predstavljamo: Mini Tool Partition Wizard, istoimene firme iz Kanade.
Postoje komercijalna (koja se plaća) i besplatna verzija. Vjerujte mi, za većinu običnih poslova je i ova free verzija sasvim dovoljna. Aktuelna verzija je 10.3 i neke od njenih mogućnosti su:
1. OSNOVNO UPRAVLJANJE PARTICIJAMA
– kreirnje particija, brisanje particija, formatiranje particija, skrivanje particija, izmjena slovne oznake particijama, imenovanje particija, promjena formata  FAT/FAt32/NTFS
2. NAPREDNO UPRAVLJANJE PARTICIJAMA
– premještanje i promjena veličine particije, proširenje particije, dijeljenje particije, brisanje particije, postavljanje primarne particije, kopiranje particije, spajanje particija u jednu, migriranje OS i sl.
3. OSNOVNE OPERACIJE SA TVRDIM DISKOM
– brisanje svih particija, kopiranje disk podataka, brisanje diska, konverzija iz MBR u GBT i nazad i tome slično.
Napomenimo i to da plaćena verzija ima i dodatne funkcije, ali ne mislimo da će vam trebati.
VAŽNO UPOZORENJE: ova aplikacija nije za igranje! Ukoliko ne razumijete gore navedeni tekst onda ne bi trebali da se igrate sa ovom aplikacijom jer u tren oka možete da ostanete bez dijela ili svih podataka na tvrdom disku!
Jedna od stvari koje vam ne nudi operativni sistem je i promjena postojećih veličina particija tvrdog diska. Kako promijeniti veličinu neke particije “na račun” druge particije?
Vrlo iscrpne upute na web lokaciji proizvođača opisuju to tekstom i ilustracijama kako bi se greška potpuno otklonila.
Pogleda na aplikaciju Mini Tool Parition Wizard u radu
Ideja je da se od particije koja ima “viška” prostora ovom aplikacijom doda onoj, koja je postala pretijesna. Taj višak postaje onda “unallocated space” koji se potom dodaje “tijesnoj” particiji. Taj postupak zna da potraje, ovisno o veličini, i za to vrijeme ne trebate ništa da radite, snimate, brišete i kopirate (ometate proces onda), i nadate se pri tom da neće nestati struje! 🙂 Zašto!? Uh, ne želite znati – može doći do oštećenja ili gubitka podataka!
Kad aplikacija završi posao tražiće od vas restart računara, koji prihvatite obavezno, kako bi se postupak “utvrdio” i sistem podigao sa novom postavkom. Nakon restarta sve će biti onako kako ste postavili.
Pratite nas:
20

One thought on “Uslužna aplikacija za diskove: Mini Tool Partition Wizard

Comments are closed.

Facebook
Twitter