Najbolje internet tražilice

Internet nije uređen kao knjiga i nema “sadržaj” gdje možete tek tako pronaći ono što vas zanima. Umjesto toga koristimo se tzv. internet tražilicama. Evo najboljih…

Za one koji to još ne znaju, internet je svjetska računarska mreža sastavljena od miliona i miliona posebnih računara, tzv. servera, koji se nikad ne isključuju. Na njihovim tvrdim diskovima se nalazi bezbroj datoteka u obliku slika, ilustracija, članaka, pjesama, filmova i drugih podataka. Kako doći do nekog podatka? Bez pomoći tražilica – teško! 😀

Tražilica Google – početna stranica

Specijalizirane firme najprije kreiraju posebnu vrstu aplikacije koja “luta” internetom, ide od web sitea do web sitea, od stranice do stranice i pamti njihov sadržaj i lokaciju, pa te podatke šalje svojim tvorcima gdje se onda ti podaci uređuju, sortiraju tako da se lako pretražuju.  Tako uređenim podacima onda može pristupiti korisnik poput mene ili vas preko specijalizirane stranice. Te stranice se zovu internet tražilice (search engine) ili globalni pretraživači. Dovoljno je pri tom onda upisati jedan ili više ključnih pojmova koji imaju veze sa sadržajima koji vas zanimaju i u čas posla će se na ekranu pojaviti kraći ili duži spisak lokacija (tzv. linkova ili poveznica) gdje se takvo što može pročitati ili preuzeti. Koje su danas najbolje internet tražilice?

  1. Google
  2. Bing
  3. Yahoo
  4. Ask.com
  5. AOL.com
  6. Baidu
  7. Wolframalpha
  8. DuckDuckGo
  9. Internet Archive
  10. Yandex.ru

U posljednje vrijeme se sve više može pročitati u medijima o narušavanju privatnosti korisnika koji koriste usluge ovih tražilica. Iako je Google u samom vrhu, nedostižan po broju svojih korisnika i izvršenih zahtjeva, za njega se i vežu priče da pamti i dostavlja zainteresovanim partnerima privatne podatke svojih korisnika bez njihovog znanja i pristanka, kao što je npr. njihova lokacija. Zbog toga određen broj korisnika revoltno prelazi na druge tražilice, iako možda one nisu ni brze ni snabdjevene informacijama kao veliki Google.

Jedna od stranica koja “ne pati” od tih bolesti je DuckDuckGo. Ona se pojavila 2008. godine i ni na koji način ne pamti bilo kakve podatke o korisnicima koji koriste njene usluge. Osim toga ne koristi tzv. kolačiće (cookie) da bi identifikovala korisnika i njegov preglednik (browser) što je zaista za pohvalu i ne nervira čovjeka pitanjima i obavijestima “da ste praćeni”.
Zahvaljujući tom poštenom odnosu broj pretraživanja uz pomoć ove tražilice je skočio sa lanjskih 20 miliona na čitavih 30 miliona zahtjeva za podacima! Kad se to uporedi sa Google to izgleda malo, ali je bitno da se kod poštena svijeta stvara polako otpor prema bespoštednom narušavanju privatnosti i objavljivanju tih podataka licima koja to ni na koji drugi način ne bi mogli saznati.

Zašto to te kompanije, kao Google, rade? Pa zbog novca, naravno. Nekom tamo je jako stalo da zna ko ste, šta ste, odakle dolazite, kakav računar imate, koje su vam životne, socijalne i prehrambene navike jer na temelju toga će se kreirati reklame i oglasi s kojima će vas onda zasipati kako budete surfali internetom, a to zna biti dosadno, zar ne?

Pratite nas:
20
Facebook
Twitter