Intel procesori, podnožja i ostale trice – koji izabrati?

Procesori (kraće: CPU) su motor ili “mozak” računara u kojem se dešava obrada podataka. Snaga računara se ogleda ponajviše u mogućnostima baš ove komponente, iako sama ne može mnogo učiniti budući da na ukupni dojam snage računara utiču i druge komponente…

Te druge komponente su vrsta i količina raspoložive radne memorije (RAM), matična ploča, grafička kartica i tvrdi disk. Smatrajući da već imate kvalitetne ove komponente fokusiraćemo se na procesore.
Danas je tržište preplavljeno procesorima firmi Intel i AMD, i svaka od njih ime svoju seriju i svoje fanove. Danas ćemo se baviti procesorima firme Intel, popularnim “pentiumima”.
Odmah na početku da razjasnimo, tokom razvoja Pentium procesora dešavao se i razvoj matičnih ploča, čipsetova koji su na njima ugrađeni i podnožja (socket) za procesore. Zašto sam to rekao? Zato, jer postoje različiti Pentium procesori za različita podnožja i ne možete ih međusobno mijenjati! Ako to pokušate, sigurno ćete nepovratno uništiti ili procesor ili ploču, a možda i oboje. Osim toga, ako i pronađete neku matičnu ploču koja odgovara vašem procesoru možda matična ploča i pored toga ne podržava baš tu generaciju procesora, a to možete saznati ili uz uputa uz matičnu ploču ili sa službene stranice proizvođača matičnih ploča. Danas jako dobre i povoljne ploče pravi legendarni Asus, Gigabyte, Asrock i stvar izbora je vezana uglavnom uz količinu novca koji planirate investirati u nju. Zamislite da je matična ploča nervni sistem računara ili ulice nekog grada, poput onog iz igre SimCity: što je veći broj širokih, kvalitetnih i brzih cesta to će se grad brže razvijati i napredovati; slično je i sa vašim računarom, tako da izbor najjeftinije matične ploče nije izbor za nekog ko želi računar za razne potrebe, a ne samo za surfanje i rad u Office paketu.
I za svako podnožje Intel je izbacio nekoliko generacija procesora, međusobno se razlikuju po taktu, raspoloživoj predmemoriji (cache), broju jezgri (core) i niti (thread), potrošnji energije i nekim funkcijama koje mu daju bolje perfomanse. Pošto svi procesori odozgo liče jedni na druge, potrebno ih je nekako razlikovati. Osim štampanih oznaka sa gornje strane nema nekih laički prepoznatljivih elemenata, pa ćemo se fokusirati na te tvorničke oznake firme Intel. Npr. u trgovini ste vidjeli da se prodaje procesor i7-3770K. Šta znači koja oznaka?

i7 – ne znači da ima 7 jezgri, već je to oznaka klase Pentium procesora.
3 – 3. generacija procesora; postoje i novije, npr. šesta, osma…
770 – SKU broj; nomenklaturna ili fabrička oznaka procesora, bez nekog posebnog značenja za kupca
K – slovna oznaka za otključan procesor, izmjenjiv režima rada, znači može se “overklokirati” da radi brže nego što je zamišljeno. Procesor može biti i bez te slovne oznake, npr samo i7-3770.

Druge slovne oznake su:

– U: Ultra Low Power; procesori sa malom potrošnjom za prijenosne računare
– Y: Low Power; oznaka na procesorima za starije modele prijenosih računara
– T: Power Optimized; procesori optimalni za kućnu upotrebu
– Q: Quad-Core; procesori koji imaju 4 jezgre
– H: High-Performance Graphics; procesori sa boljim grafičkim mogućnostima
– G: Include Discrete Graphics; procesori za prijenosne računare koji imaju poseban GPU

 

PODNOŽJA PROCESORA (SOCKET) NA MATIČNIM PLOČAMA

 

Neki od najznačajnijih podnožja za Intel procesore su:

LGA 775: vremešni socket koji je koristio široku lepezu Pentium 4 procesora, Core 2 Duo, Core 2 Quad i drugih procesora od 2006. godine pa do izlaska socketa 1366. Sistemi bazirani na njemu podržavaju mahom DDR2 RAM (a sada je “in” DDR4), iako neki čak i DDR3
LGA 1156: ili socket H, došao na tržište kako bi primio Intelovu noviju seriju procesora 2008. godine ali bez neke serije koja bi osvježila ovu liniju procesora
LGA 1366: načelno gledajući, ovaj socket je vrh ponude verzije LGA 1156, pa sve što vrijedi za LGA 1156 vrijedi i za njih
LGA 1155: starija verzija socketa, tzv. H2, došla je zajedno sa II generacijom Intel Core procesora i slovila je kao “mainstream” opcija, tako da je većima Intelovih Sandy Bridge procesora kompatibilna sa njim. Posebna serija, sa 6 jezgri (tzv Sandy bridge-E) je izuzetak od toga. Inače ovaj socket pripada tzv. cross-generaciji. i iako izgrađen za Sandy bridge tip procesora (2. generacija procesora) prihvataju takođe i Ivy Bridge procesore (3. generacija) što vlasnike ovih starijih matičnih ploča može samo veseliti jer mogu da ubrzaju svoj stari sistem bez izmjene ploče, npr. da umjesto i3-2100 ugrade i5-3450. Naravno, zavisi i od ploče, možda ćete morati ažurirati BIOS ploče prije toga.

LGA 1155 ili H2 podnožje

Postoji 12 čipsetova koji podržavaju ovaj socket. Čipset (chipset) je posebna vrsta IC-kola na matičnoj ploči koja upravlja komponentama koji se priključuju na samu ploču. Starije oznake tih čipsetova u 1155 pločama su B65, H61, Q67, H67, P67 i Z69, a noviju seriju čine B75, Q75, Q77, H77, Z75 i Z77 za podršku Ivy Bridge procesorima.
LGA 2011: je socket koji je stigao nakon 1155 i pripada pločama za Intelovu vrlo visoku klasu Sandy bridge-E/EP i Ivy Bridge-E/EP procesora. Socket je predodređen za 6-jezgrene procesore i Xeon seriju procesora. Postoje ploče sa ovim socketom sa 6 čipsetova ali je najbitniji X79, za Sandy bridge-E i Ivy Bridge-E procesore. matične ploče sa LGA 2011 i drugim čipsetovima su za Xeon procesore koji nisu za kućne korisnike. Zbog toga ploče sa ovim socketom ne bi trebalo razmatrati pri kupovini, osim ako ima X79 čipset.
LGA 1150: namjenjen pločama koje trebaju da prime 4. generaciju (Haswell) procesora. Pored njih, ove ploče mogu da prime i šaku modela iz 5. generacije. Ploče sa ovim socketom imaju 6 čipsetova na raspolaganju: H81, B85, Q85, Q87, H87 i Z87, pri čemu su prva tri namijenjena manje zahtjevnim korisnicima. Nijedan od njih ne podržava funckije kao što su Smart response i Intel Rapis Storage. Nedavno su na tržište stigla dva čipseta, H97 i Z97 koji osim uobičajenog nude i kompatibilnost sa SATA Express priključkom i možda podršku za Thunderbolt, iako to neće biti za sve modele ploča sa ovim čipsetovima. Ovaj čipset nema nešto naročito dobru ponudu za nadogradnju u vidu boljih procesora sve dok se ne pojavi Broadwell serija, pa ako vam nije žurba – sačekajte još malo. Pored Broadwell, priča se i o Devil's Canyon seriji koja izlazi krajem 2020. godine i donosi i5-4690K i i7-4790K procesore, oba 4-jezgrena namijenjena ljubiteljima visokih brzina i mogućnosti overklokiranja (što ne preporučujemo ionako).
LGA 1151: je zadnja trenutno serija procesora iz 2015. godine koja je namijenjena Skylake seriji izrađenoj na 14 nanometarskoj tehnologiji (umjesto 22 i 32), 6. generaciji procesora. Čipsetovi koji ih podržavaju su H110, B150, Q150, H170, Q170 i Z170. Svi podržavaju USB 3.0 standard, bržu DDR4 memoriju (iako neki imaju i DDR3) i više SATA 3.0 konekcija. Tužna vijest za gamere je da svi pobrojani čipsetovi osim Z170 ne dozvoljavaju overklokiranje procesora, dok je SATA RAID podržan samo kod H170, Z170 i Q170 čipseta.
U ovom momentu se kod nas mogu nabaviti i5-6600K i i7-6700K procesori koje bi trebalo staviti na ploču sa Z170 čipsetom, ali nisu baš jeftini.
Verzija LGA 1155 v2 ili Socket H4 omogućava prihvat Coffee Lake procesora (8. generacija procesora)
LGA 3647: izašla 2016. godine za serverske procesore Xeon Phi i Skylake SP
LGA 2066: ili R4, izašla je 2017. godine za procesore Skylake-X i Kaby Lake-X procesore, desktop, odnosno, serverske procesore.

Donja strana i9 procesora

 

ŠTA IZABRATI?

 

I sad, kad znamo skoro sve što treba o Intel podnožjima za procesore, da vidimo čemu dalje oznake i3, i5 i i7.
Za početak, kratko: veći broj uz oznaku “i” – veća bazična snaga procesora.

Intel i3: ovo je tzv. početni nivo procesora koji neće razbiti vašu budžetsku filozofiju (previše). Namijenjena je malim korisnicima koji nemaju neke velike ideje šta da rade sa računarom, osim da malo surfaju, koriste Office i slične uredske pakete, i odigraju neku vremešnu igru kao stariji naslovi GTA, Man of war, F1 2014, battlefield 3, Saints Row, Train simulator 2015, Death Island…
Raspolažu sa 2 jezgre, 3MB keš memorije, podržavaju HT tehnologiju ali ne i Turbo Boost opciju.
Popularni modeli su i3-8350K, i3-8300, i3-8100 i i3-7350K.

Intel i5: srednja klasa procesora namijenjena zahtjevnijim kućnim korisnicima koji bi osim poslova koji leže i3 procesorima htjeli i malo ozbiljnije da se igraju, upareno sa dobrim grafičkim karticama serije 1050Ti i boljim. Odlikuje ih prihvatljiva cijena uz dobre perfomanse. Zgodne su serije koje iza oznake imaju K, Q ili G oznaku jer vikend-gamerima omogućavaju dobre perfomanse uz prihvatljivo novčano ulaganje.
Raspolažu 2-4 jezgre, 3-6MB keš memorije ali nemaju HT tehnologiju, valjda da ne ometaju nabavku i7.
Popularni modeli su i5-8400, i5-7500, i5-8600K i i5-6600K.

Intel i7: procesori za “ozbiljne” korisnike računara, ozbiljne gamere čije aplikacije polažu nadu u njihovu sirovu snagu. Tu, osim igranja, spada i streaming, obrada muzike i video materijala, CAD, 3D dizajn ili šaka zahtjevnih aplikacija koje se vrte u pozadini i u koje preskačete sa Alt Tab kombinacijom, a da pri tom ne osjećate da se računar “pati”.
Obično imaju 2-4 jezgre, 4-8MB keš memorije, HT tehnologiju i Turbo Boost opciju. Razlog slabe ponude kod nas im je povisoka cijena.
Jako tražene serije su i7-2600, i7-3770 sa ili bez K oznake, a od novijih modela i7-8700K, i7-7700K, i7-7600 i i7-7820X koji je super opcija za obradu video snimaka jer ima 8 jezgri, 16 niti i 11 MB keš memorije i kuca na finih 3.6GHz, dok uz Turbo Boost stiže do 4.3GHz ili nešto više još. Neki su uz odlično hlađenje i memoriju uspjeli da dostignu čak fenomenalnih 6GHz, ali ne znam da li je moguće držati duže vrijeme procesor u radu bez smrzavanja sistema ili rušenja.

Intel i9: vrh ponude trenutno od Intela, treba da su stigli na tržište u maju i kod nas biće papreno skupi. To su Skylake-X i Coffee Lake-S serije. Uz njih ide izuzetna brzina u odnosu na i7 kao i mnogo veći broj jezgri (10-18). Takt im ide 2.9 – 3.5GHz, svaka jezgra ima dva threada. L2 keš u prosjeku 10x1024kB, dok L3 ide do 24.75MB! Ove procesore zato ne možete ubaciti u sadašnje ploče već vam treba najnoviji model, koji je takođe skup, i samo to dvoje prelazi iznosom cijenu kompletnog i7 baziranog računara spremnog već za igru! Ako baš želite znati, cijena im se kreže od 900-1800USD, bez slanja, carine i poreza.

Neke od funkcija koje smo spomenuli uz ove procesore su:

* keš memorija: cache memory, je predmemorija procesora, mala količina vrlo brze memorije ugrađena na sam procesor u koju procesor učitava podatke za koje se pretpostavlja da će biti sljedeći za obradu. na taj način se štedi vrijeme za njihovo čitanje i obradu a sam računar se doima bržima. Načelno je bolje imati što više te memorije.

* Turbo Boost: specijalna tehnologija nekih serija koja omogućava procesoru da radi na većem taktu nego što je to inače zamišljeno. Ona nije uvijek aktivna već se uključuje od strane aplikacije kad shvati da procesor to može i da je baš tad pravi momenat da se primjeni.

* Hyper threading: ili ekstremna višenitnost je tehnologija koja omogućava nekim procesorima da se ponašaju kao da imaju više fizičkih jegri nego inače, i te jezgre se nazivaju onda virtuelnim ali pomažu u aplikacijama koje to znaju iskoristiti. Tako će CPU sa 2 jezgre ponašati se kao da ima 4 i aplikacije će da “lete” u odnosu na one koje imaju samo 2 jezgre i nemaju HT podršku.

Ne zaboravite da iako naoko lak posao, zamjena procesora sa drugim nije posao za svakoga. Lako možete da ga uništite samo diranjem (zbog statičkog elektriciteta), moguće je da ga postavite naopako i uništite ili u najboljem slučaju ne psotavite hladnjak kako spada i onda se pregrijava i – “crkne” (možda). Neka to obavi ipak stručna osoba jer i polovni procesori koštaju od 200 i više maraka, a majstor će uzeti 10-20KM za posao od desetak minuta i idete spokojni kući. Osim toga, možda tvornički (stock) hladnjak sa ranijeg procesora neće biti dovoljan da pravilno hladi noviji procesor i trebaćete zamjenu. No, neki hladnjaci se ne mogu ugraditi baš na svaku ploču i prije kupovine se dobro naoružajte informacijama jer kupovina, posebno preko domaćih online “buvljaka” može biti neugodno iskustvo za vas.

Selekcija tvorničkih hladnjaka za procesore. Ne zaboravite i termalnu pastu ispod!
Pratite nas:
20
Facebook
Twitter