Da li kupiti laptop sa AMD Ryzen ili sa Intel i5 generacije 8?

Nekad su AMD procesori (kraće: CPU) bili slabije kotirani u odnosu na Intel seriju. Jedan od razloga je bilo malo jače grijanje u radu pod punim opterećenjem sa fabričkim hladnjakom, ali je manja cijena bila na strani onih sa plićim džepom. kako stvari stoje danas?

Jedan od “ubojica” uobičajenih Intelovih gaming CPU, poput i5, je AMD iz serije Ryzen. Nedavno smo mogli pročitati u štampi kako se Ryzen serija smatra da će biti glavni CPU mnogih uredskih i drugih računara jer daje odlične perfomanse uz prihvatljivu cijenu. Tako je kod klasičnih PC računara plan, a šta je sa mobilnim računarima? Kako izgleda “dvoboj” tako jednog AMD Ryzen 2500U u odnosu na i5 8250U?
Navedeni i5 8250U je za nekih 40% brži od prethodne generacije i to nije nešto što se ne da primjetiti. Na prvi pogled mogli bismo reći da AMD ima bolju grafiku dok i5 daje veći broj izbora jer Ryzen postoji u svega 4 modela prijenosnika (laptop), dok je i5 gotovo u većini modela, što kupcima daje mogućnost da biraju onaj model koji ima prihvatljivu cijenu i ostatak hardvera. Neki od vlasnika sa i5 će vam reći da je laptop sa i5 upregnut sa grafičkim čipom MX150 ili boljim dosta bolji od onog u kojem se nalazi Ryzen 2500U!
AMD Ryzen 2500U je 4-jezgreni procesor sa 8 niti (thread) koji je Acer prvi počeo ugrađivati u svoje laptop modele, kao što je Acer Swift 3 i po perfomansama je ravan Intelovom i5 osme generacije. Sadrži 4GB DDR4-2400 RAM, 256GB SSD i ima 14” ekran. Laptop sa i5 ima blago drugačiji grafički podsistem ali je ta razlika neznatna ako se uzme u obzir da je taj model skuplji od onog sa AMD Ryzen za skoro četvrtinu cijene! Evo i uporedne tabele:

Dakle, konstrukcijski gledano, oba CPU su ista, skoro isti takt, nivo L2/L3 cachea (predmemorije) ali je u laptopu sa i5 grafički čip (GPU) nešto nabudženiji. Takt AMD Ryzen ide od 2 – 3.6GHz dok i5 ide od baznih 1.6GHz do max 3.4GHz u turbo modu.
Na oba laptopa je pokrenuta serija tzv. benchmark programa kojima se mjere perfomanse. Prvi od njih je Cinebench R15 koji prikazuje neku 3D scenu gdje se AMD Ryzen pokazao blago bolji.
Drugi test, PCMark 8 je pokazao da je laptop po sistemskoj iskoristivosti za 1500 poena bolji od AMD Ryzen koji je postigao “samo” 3575 bodova naspram 4988.
Treći test, izveden sa 3DMark Fire Strike je pokazao nadmoć AMD Ryzen osvojivši 2100 bodova naspram 1048 koliko je osvojio i5.
U praksi se koristila igra Sniper Elite pri čemu je AMD Ryzen dao 17.55 fps, dok je Intel dao 14.45 fps. U običnom radu su se oba modela pokazala kao dobra, nije bilo zapinjanja, a pohvalna je činjenica da se laptop sa AMD Ryzen nije neuobičajeno grijao unatoč toploj okoloni i držao se na dobrih 40 stepeni Celzijusa. Prilikom puštanja video snimka u trajanju od 15 minuta Ryzen je ugrijao touchpad na 73, tastaturu na 77 a dno kućišta je dostiglo 88 stepeni Celzijusa, dok je i5 bio nešto hladniji, u prosjeku 3-6 stepeni.
Sljedeći test je bio pronalazak podudarnih podataka u Excel tabeli sa 65000 redova i tu je AMD Ryzen bio brži za 5 sekundi, pri čemu je Intelu za taj posao trebalo 1 minut i tih 5 sek.
Neke nezavisne laboratorije su izvele druge grafičke testove i došle do zaključka da su laptop modeli sa AMD Aryzen pokazivali u nekim testovima i par puta bolje rezultate za niži novac!
Ono gdje se sigurno AMD Ryzen CPU vide kao najjači je video-kodiranje, streaming, obrada videa, pa je tako u jednom testu u kojem je video snimljen u 4K rezoluciji trebalo “srezati” na rezoluciju od 1080px AMD Ryzen posao odradio za 17 min i 48 sek, dok je i5 trebalo nešto preko 20 minuta.
Zahvaljujući VEGA GPU grafičkom podsistemu Ryzen pokazuje jako dobre potencijale ali nemojte da vas to toliko oduševi da pomislite kako se na ovom laptopu mogu igrati svakakvi gamerski naslovi jer ćete onda morati potražiti prijenosnik sa direktnom grafikom – pravom grafičkom karticom! Ali, npr. stara igra Dirt 3 se na i5 vrtjela dajući nekih 27 fps (preporučuje se da to bude bar 30) dok je Ryzen dostigao čak 90 fps!
Oba laptopa jednako crpe bateriju laptopa u kom se nalaze i vijek trajanja je oko 5h 11min, kod i5 koji minut duže.

Pratite nas:
20
Facebook
Twitter