Važnost sporta kod djece i mladih

Sport za djeci i mlade je veoma važan.

Kada se bavimo sportom zdravije živimo, razvijamo se i u nekoj mjeri sport nas „čuva“ od lošeg društva (droge, kriminala). Zbog toga je dobro da roditelji svoju djecu usmjeravaju u sport, da u početku, dok su još mali, uživaju u njemu groz igru i učenje novih pokreta i poteza. Djeci i mladima sport omogućava i pruža zanimljiva putovanja, sklapanje prijateljstava i zabavu. Tako se upoznaju kako gradovi u našoj zemlji tako gradovi u drugim državama a ne rijetko i drugi kontinenti. Upoznaju se djeca iz različitih dijelova kako države tako i svijeta.


Nažalost današnja djeca su zaokupljena računarima, televizijom, stvarima koje ne izazivaju dovoljne podražaje za kvalitetan razvoj mišića i kostiju. Prema nekim istraživanjima većina djece nije uopće u stanju podnijeti zahtjeve sportskih igara u kojima učestvuju.
Odgojni utjecaj na djecu i malade kroz sport imaju treneri i nastavnici koji s njima neposredno rade, roditelji, škola, grupa vršnjaka i okolina. Redovna nastava tjelesne i zdravstvene kulture, koja je dostupna svoj djeci, manje je pod pritiscima ostvarivanja rezultata za razliku od sportskih klubova u kojima je na prvom mjestu postizanje uspjeha.
Ne treba zaboraviti da su igra i sport su sastavni dio života ljudi različite dobi a pogotovo nas djece i mladih.


Sada ćemo pokušati objasniti zašto je i koliko važan sport, tj. bavljenje sportom:

Sport poboljšava zdravstveno stanje

• Sport poboljšava zdravstveno stanje
Ako redovno vežbamo time jačamo kosti, a u slučaju preloma, oporavak je brži. Posle sporta i stomak nam bolje i brže radi.
• Bolje spavanje
Kroz vježbanje i bavljenje sportom oslobađamo se stresa a i trošimo energijušto dovodi do umora a kada smo umorni lakše ćemo zaspati.
• Kroz sport lakše kontrolišemo težinu
Bavljenje sportom ne garantuje gubitak težine, ali zato ako ili kada vežbanmo trošimo kalorije i oblikujete telo. Posle treninga budemo gladni ali treba voditi računa da što više jedemo zdravu hranu.
• Bavljenje sportom poboljšava raspoloženje
Tjelesna aktivnost stvara različite kemikalije u mozgu zbog kojih se tada prilikom bavljenja sportom osećamo sretnije i opuštenije.
• Imaćete više energije
Redovna tjelesna aktivnost poboljšava snagu naših mišića i povećava izdržljivost.
• I na kraju vježbanje je zabavno

Kroz sport i vježbanje imamo mogućnost da provedemo dosta vreme sa svojim drugarima u veseloj atmosferi. Treba isprobajti više vrsta i tipova sporta da bi vidjeli koji nam najviše odgovora. Veoma je važno imati pozitivan stav prema svom tijelu i vježbanju.

Bavljenje sportom poboljšava raspoloženje

U sportu treba biti spreman da se zbog bavljenja istim mora i treba promijeniti ishrana radi zdravlja, a veoma je važno da prije početka bavljenja bilo kojim sportom zajedno sa roditeljima otići kod doktora i da se sa njim posavjetujete. Također je veoma važno da i roditelji budu strpljivi dok se djete ne odluči koji je to sport koji bi on volio da trenira a kada to dijete učini da mu budu podrška i pomognu da se bavi sa istim. Naravno, škola i školske obaveze su ispred svega tako da trebamo prvo uraditi sve da budemo spremni za školu a onda sport i sportske aktivnosti.

Srabović Sara

 

 

Pratite nas:
20
Facebook
Twitter